Тъжна и тежка родна картинка: 19 деца са загинали, а 774 са били ранени при катастрофи от началото на годината до края на август.

Мария Ботева от "Пътна полиция" посочи днес, че над 920 водачи, които превозват пътници, са санкционирани за нарушения за същия период, а общо над 5500 нарушители са се движили с автомобили с техническа неизправност.

Именно техническа неизправност е едно от нарушенията, санкционирани от "Автомобилна администрация" при проверките на училищни автобуси, които продължават да текат.

Над 1000 проверки е извършила агенцията в рамките на един месец преди началото на учебната година – издадени са 7 акта, автобуси без обезопасителни колани не са установени.

Ученическите автобуси в страната са близо 5 хиляди, а от началото на учебната година са проверени над 1000 от тях.

Нарушенията са: шофиране без изкаран психотест, без карта за квалификация, техническа неизправност на автобуса, и за непреминат допълнителен технически преглед за превоз на деца.

Глобите са между 500 и 5000 лева в зависимост от това дали нарушението е на шофьора или на превозвача.

Повече от 5560 са наказаните водачи на превозни средства, които са се движели с някаква неизправност. Повечето от тях са с фишове, поясниха още от "Пътна полиция".