"В като Вагина" е името на първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета.

Творбата се превърна в една от най-обсъжданите теми тази седмица, като мненията за нея са разнопосочни. Докато някои я защитават, то родители съзират заплаха в нея.

Според създателите на книгата тя обхваща всичко – от менструация, вагинално здраве, и сексуално предавани инфекции, до позитивно отношение към тялото, секс, ЛГБТИ въпроси и дори себеопознаване.

"Книгата има за цел да запълни огромната пропаст в сексуалното образование в България и отвъд. Това е първата илюстрирана книга за сексуално здраве за момичета в България – страна, в която изцяло липсват часове по сексуално здраве като част от задължителната учебна програма и която, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичетата между 15 и 19 години", пише на официалния сайт на творбата.

Авторите на книгата са Светла Баева и активистката Рая Раева, както и илюстраторките Борислава Караджова и Михаела Караджова.

"Създадохме тази книга, за да насърчим културата на любопитството и откритост по отношение на проблемите свързани със сексуалното здраве, които са толкова важни за израстването и разбирането за самите нас. Образованието помага на младите хора да разберат телата си и да станат защитници на здравето си", казва Баева.

А книжката срещна и яростна критика, най-вече в частта, че "не всички, които менструират, са жени и не всички, които не могат да менструират, са мъже".

Родители са притеснени, че така се внушава на децата, че полът им не е вроден, а те сами си го избират. Появиха се и негативни коментари, че няма научни доказателства за подобни твърдения, както и че не се стъпва на доказаната фактология, свързана с насилието над жени и равнопоставеност на нежния спрямо силния пол у нас.

Председателят на БХК Красимир Кънев, които са посочени като финансиращи книгата, даде кратък коментар по темата пред "България Днес": "Това не е задължително четиво и го няма в училищната програма. Ако някой родител се притеснява, да не я показва на детето си. Не виждам какъв е проблемът. Относно твърдението, че няма научни доказателства - такива неща се доказват на научни форуми. А и самите авторки могат да изложат своите позиции".