Къща, фургон, тераси, дувар… Собственик продължава да строи незаконно в природен парк “Витоша”, а институциите се озовават с вързани ръце.

Всичко започнало още преди година. Горски инспектори направили проверка, при която установили незаконни строителни дейности в природния парк. Чуждестранен гражданин изградил трегери, колони и започнал да излива бетон, без да притежава съответните документи. Той обаче не вижда нищо нередно.

“Купих мястото от българи, 1600 квадратни метра. Сградата не е нелегална. Сградата е от преди 40 години”, казва пред Нова телевизия собственикът Селахатин Сахин.

Сграда е имало, но не и с тези размери. Това са установили и институциите по веригата- община и екоинспекция. Сахин направил реконструкция, след като купил къщата - сградата падна, а той трябвало да я оправи.

“Дружеството - собственик на имота, подаде при нас инвестиционно предложение за реконструкция на съществуваща сграда. Ние я прекратихме поради недопустимост спрямо плана за управление на природен парк “Витоша”, заяви младши експертът към РИОСВ-Перник Милица Фиданова.

При една от проверките било установено, че Сахин премахнал едната плоча и част от стените и тръгнал да изгражда нови колони и пояси. Тези дейности са в разрез със закона, тъй като собственикът не разполага с необходимите строителни книжа, обясняват компетентните органи. Институциите дори неколкократно са издавали заповеди за спиране на строежа, но без резултат.

Вместо дейностите в парк “Витоша” да приключат, при всяка проверка ниспекторите се натъкват на нови и нови неща. При последното посещение, новото е канализацията. Досега на собственика е наложена глоба само от служителите на природен парк “Витоша”, от общината са му издали заповед да отстрани незаконните обекти до средата на следващия месец. От екоинспекцията глоба не е наложена. По случая е сезирана и областната прокуратура в Перник, която е образувала досъдебно производство, разследването по което тече.