Разчистването на неудобни журналисти в обществените медии явно продължава. Този път наред е БНТ.

Генералният директор Емил Кошлуков е освободил кореспондента на националната телевизия в Берлин Мария Стоянова, съобщи "Клуб Z".

Претекстът за това са икономии, но в същото време телевизията ще продължи да плаща за офиси и телекомуникационни услуги в германската столица.

Мария Стоянова беше шеф на СЕМ при първото кандидатстване на Кошлуков за генерален директор на телевизията и открито се обяви против него заради политическата му обвързаност с телевизията на "Атака". Тя е дългогодишен кореспондент в Берлин, а настоящият й мандат започна само преди година.

Стоянова потвърди новината и обяви, че съобщението от София дошло внезапно миналата седмица и са й дадени само шест работни дни, за да приключи работата си в кореспондентския пункт и да подготви връщането си у нас. Тя твърди, че от "Сан Стефано" й дали да се разбере, че е нежелана и в екипа на телевизията у нас.

Омбудсманът на БНТ Иван Такев уточнява, че договорът не е прекратен внезапно, а е изтекъл на 1 октомври и не е подновен по икономически причини - поддръжката на кореспондентския пункт излизала скъпо на телевизията.

Мария Стоянова е поредният отстранен кадър в БНТ след идването на новия генерален директор. Той вече освободи шефката на дирекция "Информация" Уляна Пръмова, програмния директор Надя Костова, директора на БНТ 2 Геновева Момчева и спортния журналист Камен Алипиев.

Чистката в телевизията идва на фона на тежките сътресения в БНР след разкрития за брутален натиск над журналисти, предшестващи свалянето от ефир на Силвия Великова.