Протестиращи на пл. "Княз Александър Батенберг" блокираха движението в столичния център. Полицейското присъствие в района е засилено.

Стотици се събраха на шествие, под надслов: "Болните работници не са престъпници!", организирано от КТ "Подкрепа".

Премиерът отстреля "ден болен – без болничен": Прави са хората да негодуват!

И макар властта да даде заден за законовите промени, хората носят плакати, на които пише: "Не се правя на болен, за да не работя".

Основните им искания са: работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните; да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци); отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд; прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Минути след 11:30 шествието пое тръгна към парламента с думите "Оставка!"

"Очевидно целта е всички неуредици на държавата да бъдат стоварени върху работниците", настоя пред множеството Димитър Манов, президент на КТ "Подкрепа".

"Много ми се искаше да не се стига дотук, но когато се прави законопроект, който се цели да ограничи злоупотребите на работниците, което е абсолютно невярно. Увеличението на болничните от първия до третия ден от 2014-2018 г. са 17 хиляди болнични. Очевидно целта е всички неуредици да бъдат стоварени на работниците. Ние не сме съгласни", допълни още той.

Проблемът на бизнеса: Дългите болнични, не "сливането" на празници!