Два дни жители на столицата са събирали подписка срещу протеста и блокадите на ключови кръстовища.

Инициативата е на Фейсбук групата "Не подкрепям протеста". Организаторите на подписката я внесоха днес, заедно с другите необходими документи в Софийска градска прокуратура.

След това ще очакват прокуратурата и МВР да вземат бързи законови мерки и да гарантират правата на гражданите за свободно придвижване в столицата.

В жалбата противниците на протеста подчертават, че искат да ползват правото си на свободно придвижване, работа и почивка, както и и да бъдат отблокирани кръстовищата при Президентството и Министерския съвет, пред Ректората и "Орлов мост".

Инициаторите на подписката заявиха, че не търсят масовост. Затова и стоят край пилоните на НДК само по два часа вечер.

По думите им, целта им е по-скоро прокуратура и МВР да се задействат и да защитят правата им.

"Решихме да подадем жалба до прокуратурата и МВР за издевателствата, които се правят върху софиянци, ходят ни по главите вече не знам колко време, трябва нещо да се вземе да се направи. Ние сме граждани, които не сме съгласни да излизат и да блокират кръстовищата от наше име. Не сме ги упълномощили ония хора там от наше име да се изказват и да правят зулуми", каза пред медиите Веселин Георгиев, при влизането си в Съдебната палата.

"Ние също сме граждани на тази страна и имаме права. Искаме да ползваме правото си на свободно предвижване, правото си на работа и правото на поне малко почивка и спокойствие след и без това натовареното ни ежедневие", се казва още в жалбата им.