До 1 месец Върховният касационен съд трябва да реши съдбата на осъдения и предсрочно освободен Джок Полфрийман, заяви адвокатът му Калин Ангелов след заседанието по делото за възобновяването на производството на австралиеца, на което той не се яви. В съдебната зала обаче беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая.

То продължи около 40 минути, като в него се даде ход по същество. Аргументите на прокуратурата бяха, че по време на заседанието на Специализирания апелативен съд, на което беше освободен Полфрийман, не е била спазена формата на съдебния акт. Също така бе посочено, че съдийският състав, начело със съдия Калпакчиев, е бил незаконен.

Причината за това били връзките на съдия Калин Калпакчиев с Българския хелзински комитет (БХК) – неправителствената организация, която даде положително становище по делото на Полфрийман, НПО-то, което номинира убиеца и за "Човек на годината".

Решенията, които се очакват от ВКС, са - първо, по допустимостта на искането на главния прокурор Сотир Цацаров, и второ - ако то бъде допуснато, съдът трябва да се произнесе по същество дали делото да бъде възобновено.

"За мен единственото решение е съдът да обяви искането за недопустимо. В мига, в който решат това, всички лишени от свобода, на които им е било отказано с определение, а не с решение, на това основание ще искат възобновяване на делото им", коментира пред медиите адвокат Калин Ангелов.

Според него ВКС категорично трябва да остави без уважение искането на прокуратурата за възобновяване на делото.

Защитникът на австралиеца определи като абсурдно твърдението на държавното обвинение, че тричленният състав на САС, взел решението за предсрочно освобождаване, е бил незаконен и приближен на БХК.

"Като попитах Полфрийман защо няма да дойде, той каза: "Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам народния съд", каза още защитникът му.

По думите му Полфрийман се е поправил, завършил висше образование в затвора, записвал се в различни курсове, работел, когато му се е предоставяла възможност и не е бил заплаха за никого в ареста.

В същото време пред Съдебната палата протестират граждани и привърженици на ВМРО, които се обявиха против освобождаването на австралиеца.

Исканията ми са за справедлив съдебен процес. В ръцете си държаха плакати, на които бе написано: "Не пускайте убиеца!"

Съдът решава, хората не се дават, окупираха съда: Полфрийман – в затвора! СНИМКИ