Надзирателите в затворите обявиха стачна готовност. Решението им е взето след среща с ръководството на Министерството на правосъдието, на която станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.

В софийския затвор 29 надзиратели се грижат за сигурността и охраняват над 800 затворници.

Ивайло Григоров - председател на синдиката на служителите в затворите, припомни, че при протестите миналата година основното им искане е било да се увеличи щатът в специализираните дирекции "наказания" и "Охрана".

"Тогава бе поет ангажимент за увеличаване на щата през следващите три години с по 200 бройки годишно, за да няма инциденти и бягства", каза Григоров.

Според него малкият брой служители е проблем и доказателство за това са бягствата на затворници.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов коментира, че министерството е направило необходимото исканията на синдиката за увеличаване на щата да бъдат включени в бюджета за 2020 г., но все още няма потвърждение.

От синдиката на служителите в затворите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще преминат към стачни действия.

Днес те ще изпратят отворено писмо до медиите и отговорните институции в страната, в което ще посочат проблемите и настояват за залагане на сума в бюджета, с която да се осигури разкриването на тези 200 щатни бройки.