Близо половината от младите водачи са управлявали автомобил само с придружител през първите месеци след като са взели шофьорска книжка, а 85 на сто от тях съветват близките им да последват този пример.

Това показват данни от анкета, проведена сред 2600 водачи на възраст между 18 и 27 години, които са се включили в кампанията "Най-добър млад шофьор". Данните бяха съобщени от Анжелина Тотева, заместник-председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" /ДАБДП/ по време на финалната надпревара на кампанията "Най-добър млад шофьор на България", съобщиха от пресцентъра на ДАБДП.

Близо една четвърт от младите водачи са придобили основните си умения зад волана още преди да започнат шофьорския си курс. Други близо 40 на сто от анкетираните са посочили, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс.

"Всичко това още веднъж показва колко е важно обучението да започва от най-ранна възраст и да работим за неговото постоянно подобрение", е заявила Тотева, цитирана от пресцентъра на ДАБДП.

В България 60 на сто от всички инциденти със загинали и ранени настъпват на територията на населените места, се посочва в съобщението.