Главата на Римокатолическата църква в момента отправя мълчалива молитва. Службата във Ватикана е в отсъствието на вярващи.

По-късно той ще направи обръщение към вярващите.

Гледайте на живо:

"Непрогледна тъмнина се спусна над нашите площади, улици и градове. Тя превзе нашия живот, изпълвайки всичко с оглушителна тишина и тежка празнота, която спира всичко, преминавайки покрай нас. Уплашени и изгубени сме", каза Франциск от стъпалата на базиликата "Свети Петър" по време на благословията, която отправя само два пъти в година.

Папата призова християните да се помолят заедно за справяне с пандемията

Римокатолическата църква нарече богослужението "Извънредна молитва по време на епидемия". То се състоя в момент, когато италианските власти съобщиха, че броят на смъртните случаи в Италия вече е над 9000.

 "Осъзнахме, че сме в една лодка, всички сме уязвими и объркани, но в същото време сме важни и потребни един на друг", каза папата. Светият отец похвали усилията на лекарите, медицинските сестри, служителите в супермаркетите, чистачите, на хората, които се грижат за други, на работещите в сферата на транспорта, полицаите и доброволците и подчерта, че те, а не богатите и известните са тези, които творят решаващите събития на нашето време.

"Всемогъщи Боже, виж нашите страдания, спаси децата си и всели надежда в сърцата ни, защото знаем, че ти си сред нас", каза папата по време на молитвата, която бе излъчвана на живо на сайта на Ватикана и от няколко телевизии.