Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 26 април. 

През 1933 година е създадено Гестапо

Съкращението Гестапо идва от Geheime Staatspolizei, което означава тайна държавна полиция и представлява официалната тайна полиция в Нацистка Германия по времето на Третия райх.

Във функциите на Гестапо влизат както обичайните за такава служба задачи по разследването на тежки криминални престъпления, така и борбата с идеологическите врагове на Националсоциалистическата германска работническа партия като комунисти, анархисти, поддръжниците на либералната демокрация, нежелани за режима елементи като евреи, цигани, „непълноценни“ германци (граждани с физически затруднения), хомосексуални и т.н.

Гестапо има пълни правомощия да действа спрямо цивилното население, дори неограничени от контрол от страна на съдебната власт. Правомощията на тайната полиция са ограничени единствено по отношение на представители на Партията и СС.

Създадена е Танзания

През 1964 година, двете бивши британски колонии в Африка, Танганайка и Занзибар се обединяват в една държава Обединена република Танзания.

На територията на Танзания се намира най-известният резерват в света – Серенгети. Той е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Името Серенгети се превежда като „безкрайни равнини“. Паркът представлява тревисти и храстови савани. А животните, които живеят на територията му са лъвове, леопарди, слонове, носорози, жирафи, кафърски бивол, хиени, гепарди, зебри, грабливи птици и много други.

Започва гражданската война в Афганистан

През 1979 година започва гражданската война в Афганистан, която продължава до февруари 1989 година. Този военен конфликт на територията на Афганистан е само един от етапите на гражданската война в страната, включващ присъствието на място на военен контингент съветски войски.

В конфликта участват въоръжени сили на просъветското правителство на Демократична република Афганистан, от една страна, и въоръжената опозиция (муджахидини), от друга.

Една от причините за началото на гражданската война е стремежът за подкрепа на просъветското правителство в Кабул, което поддържа концепцията на социализма в страната. Неспособно да се справи с недоволството на въстаниците, афганистанското правителство се обръща за помощ към Съветския съюз.

В хода на военните действия муджахидините, от своя страна, получават подкрепа от специалисти от САЩ, от европейски страни от НАТО, Китай и от специалните служби на Пакистан.

Аварията в Чернобил

През 1986 година четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил в Украйна експлодира и се запалва, което е най-голямата ядрена авария в света. Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Счита се, че на радиация са били изложени 8,4 млн. души – не само в Украйна и Беларус, но и в Русия, Скандинавските държави и Източна Европа. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. СССР, а след разпадането му – Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария.

Радиоактивните материали, изпуснати в деня на аварията, е равна на 500 атомни бомби. Това е 500 пъти повече от сумата, измерена след падането на атомната бомба над Хирошима през 1945 г. Димният стълб от горенето достига няколко метра височина, а 90% от ядреното гориво на Чернобил се оказва в атмосферата. В резултат на експлозията повече от 10 дни в околността вилнеят пожари.

Генетичните мутации в района на Чернобил продължават и днес. Те засягат растения, животни и лица, родени след инцидента. Последствията са шокиращи и предизвикват ужас дори и в хората със силна психика.

Радиоактивното замърсяване засяга водата и почвата, откъдето се отразява и върху бързия растеж и големия размер на растенията. Засегнати са както дивите екземпляри, така и домашните култури. Аномалии се проявяват и при хората и животните.