От вторник на дискотека ще се ходи само с маска или шлем. Това е новото разпореждане на здравните власти у нас. 

"Всички мероприятия на закрито да бъдат организирани до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове, включително и в нощните заведения на закрито. На закритите обществени места – магазини, молове и други търговски обекти, както и в кината и театрите, да се спазва физическата дистанция и задължително да се носят маски! Персоналът задължително трябва да носи маски!", съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

В същото време дискотека в Благоевград скандализира този уикенд. Ето какво пише потребител на социалните мрежи:

Танцьорите са облечени като медици и пръскат публиката.

Това е гавра с труда на всички медици, които прекарваме по 12 часа облечени в защитни облекла и рискуваме живота си за да лекуваме този народ в условия на пандемия.Затова се чувствам длъжна да разкажа на публиката, която след такива сбирки, може да ни стане пациенти, какво изживяваме в защитните си облекла.
Какво е на всяко дежурство в СО, четири месеца подред, да си с защитно облекло /маска, очила, щит, престилка и ръкавици/ ?
За разлика от вас не носим бижута и аксесоари, за да не нарушим целостта на защитното облекло;
Не ползваме и мобилни устройства;

Скъсихме си косите и след 12 часа с шапки прическите ни са един път;
Ръцете ни са в рани и обриви от ръкавиците и дезинфектантите;

Лицата ни са с обриви от маските, с рани от ластиците им, понякога ни прилошава от недостига на въздух;
В края на всяко дежурство сме прегракнали от викане, защото от маската не се чува ясно какво говорим;
След всяко дежурство ни души от маските, от дезинфектантите, от нерви;

Очилата и щитовете се изпотяват, но въпреки всичко трябва през тях да намираме венозни пътища, да катетризираме, аспирираме, разчитаме ЕКГ, изследвания, епикризи, да взимаме проби;

Не ядем и не пием, за да не се събличаме, независимо, че се потим като за световно и изпитваме нечовешка жажда и глад;
След като установим,че в спешното някой от пациентите ни е съмнителен за КОВИД -19, се отваря адът.4-5 дни живеем със страха дали ще се потвърди диагнозата. След като се потвърди чакаме дали ще ни удостоят с тестване по точковата система или не.После две седмици се наблюдаваме за симптоми.

Апропо от месеци не сме прегръщали и целували близките си, някои от нас бяха в карантина, някои от нас се разболяха, някои от нас починаха. Но със сигурност оцелелите ще ви посрещаме още месеци наред в тези скафандри, за да има кой да ви лекува в Спешното без да застрашаваме Живота ви!