Вчера един просяк трогна хората в социалните мрежи. Снимка на мъж с опърпани дрехи, без обувки и с тъжни очи предизвика вълна от съчувствие, а хора от Пловдив ведната се втурнаха да помагат на мистериозния бездомник.

Оказва се, просякът си има име - Валентин Гундев. Бил роден в Русия. Майка му починала, когато бил малък и заедно с баща си се прибрали в България. Нелегално.

Валентин е на 29 години. Знае за себе си само това. Няма документи, няма ЕГН и не знае рождената си дата. Поне така твърди.

Ходил обаче на училище до 8 клас. Как? Не е ясно.

Допреди 10 години си имал дом. Имал и семейство - баща му. Двамата обаче не се разбирали, баща му пиел много, ставал агресивен. Затова когато Валентин бил на 19 години, решил да напусне родната стряха и да търси пътя си под звездите.

От тогава не е виждал баща си. Не знае къде е, дали е жив. Няма друго семейство.

Валентин си намерил квартира. Не си намерил работа. Скитал по улиците, безделничил… и свободата му харесала.

"Не мога да живея затворен между четири стени. Не искам да работя, на улицата нямам ангажимент, не съм подчинен на никого. Събирам вехтории от контейнерите за смет", разказва пред TrafficNews Валентин.

Твърди, че преди да заживее на улицата, заедно с баща си обитавали къща на ул. "Васил Соколов" №8 в Пловдив. Справка обаче показва, че там къща… няма. Вместо жилище, на адреса има складова база. Съседите отсреща пък дори не са чували за мъж на име Валентин.

Валентин Гундев има и профил във Facebook. Последните му публикации са от 2014 година. Твърди, че няма семейство, но в действителност има брат, който живее в чужбина.

Какво иска тогава Валентин и кой е всъщност?

Не иска работа. Това го заяви в прав текст. Не иска жилище - обича живота под звездите. Зимата спял където намери - изоставени сгради, гаражи…

Трябвали му единствено пари, нищо повече. Затова проси - понякога пари, друг път цигари. Пуши фасове от кошчетата, пие алкохол, но само ако някой му подаде.

Така трогателната история за един пловдивски просяк се оказва с доста въпросителни. Кой наистина е Валентин, роден ли е в Русия, къде е баща му, има ли в действителност документи и ЕГН и защо е избрал тази своя съдба - да живее на улицата?