Българската православна църква се прекланя днес пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. В народните вярвания денят се нарича Кръстовден. 

Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Смята се, че в нощта срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути. Тогава Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.

На този ден, най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. Спазва се и строг пост – не трябва да се яде нищо червено – червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.

На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

На Кръстовден се прави водосвет, като кръстът се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите. По традиция се поръсват със светена вода къщата и харманът, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Стопаните даряват свещеника с варива и зеленчуци и най-вече с жито от новата реколта.

Кръстът на Кръстова гора има изключително интересна история. В онези години сестрата на цар Борис III, Евдокия, се разболява тежко от епилепсия. Тя заедно с малкия син на приближения на царя офицер Величков, страдащ от същата болест, са изпратени в Кръстовата гора по съвет на Петър Дънов. И двамата оздравяват напълно. В замяна Дънов иска метален кръст, който да тежи точно 66 кг и да бъде поставен на Кръстова гора. Царят и офицерът Величков поделят средствата и освещаването на кръста става факт на 1 май 1939 година.

Според една от легендите, като превзели Цариград през 1453 г., турците разграбили съкровищницата на Патриаршията. Сред ценностите имало ковчеже, в което се пазела частица от Кръста Господен. С хитрост и подкупи бачковските монаси успели да откупят светинята и се отправили към манастира. След тях обаче тръгнала султанска потеря. За да са сигурни, че ковчежето няма да попадне в турски ръце, монасите го скрили в манастира "Св.Троица".

Чудесата непрекъснато подхранват легендите. Болни, куци и сакати хора идват денем и нощем на мястото с надеждата, че ще бъдат изцелени. Те присъстват на литургията от полунощ до 2 часа сутринта и нощуват на голите поляни, за да се заредят с божествената енергия.

За водата в местността се казва, че може да лекува всякакви кожни заболявания и да помага на бездетните жени да заченат.

На Кръстовден посетителите отнасят със себе си по едно от хилядите камъчета, пръснати наоколо, с изрисувано върху тях Разпятие. В съня си хората разбират как могат да се спасят от болестите си. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън, казват монасите от Кръстова гора.

Смята се, че хората, които наистина вярват в силата на Бога, могат да бъдат споходени от видения по време на нощните бдения всеки петък. Туристи разказват, че след една от литургиите на небето се появил целият Eрусалим, който сияел сред звездите.

Други твърдят, че често над храма нощем висял огромен светещ кръст. Всеобщата молитва продължава до зори, а очевидци разказват, че никой не усеща как минава времето - въпреки хладната нощ, вярващите не чувстват нито студ, нито умора.

Кръстът зарежда с енергия за месеци напред, категорични са присъствали на тайнството. Смята се, че който е бил тук три пъти, става хаджия.

Всяка година много вярващи се събират да почетат празника, именно на Къстова гора. Там е разположен манастирски комплекс "Света Троица", който се състои от 12 параклиса, посветени на 12-те апостола.

Според народните поверия от Кръстовден започва есента. На 14 септември денят и нощта се кръстосват, а температурите започват да се понижават. Започва гроздоберът – първото откъснато грозде трябва да се занесе в църквата, за да се освети. Започва и сеитбата на зимните житни култури.

В Пловдивско на Кръстовден наемат пастири и ратаи за следващата година и се разплащат за настоящата. На места в Добруджа на този ден раздават за здраве на добитъка, а другаде не ядат червено грозде и червена диня – заради червения цвят на Христовата кръв, пролята на Кръста.

Освен силно духовно място, месността Кръстова гора е изключително красива. Разположена на на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив, между селата Белица и Мостово.

На този ден имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри.