Поредна демонстрация на недоволство от страна на медицинските служители. Сестрите в болниците отново настояха за увеличение на заплатата.

На протест излязоха болнични служители от цялата страна, които застанаха пред Народното събрание и поискаха стартовата им заплата да стане 1120 лв. - колкото две минимални работни заплати.

Според протестиращите трудовото им възнаграждение в момента е недостойно, а освен всичко работят и в недобри условия на труд. Наред с това медицинските сестри настояха и създаването на отделни съсловни организации, които да защитават интересите на професионалистите по специалности.

Припомняме, че в края на април правителството отпусна допълнителни 50 милиона лева за вдигане на заплатите, но според медсестрите то е символично.

Протестиращите настояват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази професия, да бъде подписан Колективен трудов договор на Национално ниво с всички структури в здравеопазването, както и да се регламентира самостоятелната сестринска практика.

Сред протестиращите е Даниела Христова, която работи в отделението по гастроентерология на бургаската университетска многопрофилна болница. Медицинската сестра има 30 годишен стаж зад гърба си, за който взима заплата от 650 лв., разказват от БГНЕС.

Медицинските сестри ще опънат палатки пред Народното събрание, а протестът им е безсрочен.

Снимки: БГНЕС