От близо месец фалшиви профили на известни български спортисти, артисти, даже политици зарибяват наивници във Facebook с игри за печелене на моментални пари – обикновено в хиляди, ако отговориш на един елементарен въпрос.

От два дни в социалната мрежа се върти и спонсорирана (платена) игра с Митко Бербатов, в която ако отгатнеш кои са неговите очи, получаваш 30 хиляди евро.

От вчера в подобна игра, но сега за раздаване на пари на болни от коронавирус, бе въвлечен и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Самият той се оплака, че негови привърженици са залели профила му с ругатни за гнусната игра, която е предприел, с която се гаври със съдбите на стотици болни българи.

"Надявам се компетентните органи бързо да разкрият тези жалки измамници, които направо се гаврят с бедни българи, готови да повярват на всичко в отчаянието си", коментира Марешки.

Моментално от "Воля" са сезирали отдела за киберпрестъпления в ГДБОП, че хакери събират лични данни на хората – ЕГН и банкови сметки, и им изпращат съобщения, че получават големи парични награди.

"Aбсолютно неправомерно са използвани откъси от негови видео-обръщения и интервюта с цел заблуда на хората. Призоваваме потребителите на социалната мрежа да не се  поддават на тези измами! Припомняме, че зам.-председателят на НС Веселин Марешки има само една страница във Facebook, която има над 100 000 последователи!", уточняват от партията.