Задълбочава се сагата с убийството на българския студент Андрей Монов и освободеният предсрочно Джок Полфрийман.

Припомняме, че преди няколко дни поддръжници на Полфрийман пуснаха в YouTube видео, в което те твърдят, че се пресъздава истината за престъплението и Полфрийман е невинен.

Сега се появи контравидео, което претендира да обори тази теза. То е направено от приятелите на Монов, които твърдят, че се прави опит за манипулация и се внушават неистини.

"Ние, приятелите на Анди, търпяхме достатъчно. Не разбираме каква е целта на тези манипулации, почти 12 години след убийството, години след решението на съда.

Да, свидетелите бяха разпитани, видеата гледани, доказателствата разгледани, експертизите направени, експертите изслушани. Версията, която сега се опитват да лансират, дори не съвпада с версията на убиеца, която каза в показанията си в съда. Ние бяхме на делата и помним.

Не, не сме доволни от присъдата, защото смятаме, че убийство и опит за убийство заслужава далеч по-строго наказание от тези 20 години. Но, правораздаването става в съдебната зала. Припомняме това специално за Джок Полфрийман и адвокатите му. Той бе признат за виновен и осъден.

Много се надяваме политизирането и използването на случая за лични и политически цели да спре и да оставите Анди да почива в мир", написаха близките на покойния студент по право Андрей Монов.

Предсрочното освобождаване на Полфрийман предизвика бурни обществени реакции. Има заповед за екстрадиция, но все още има и две забрани австралиецът да напуска страната. Първата ще бъде обжалвана, заяви преди няколко дни адвокатът на Полфрийман.

Предстои съдът окончателно да вземе решение дали да одобри предсрочното освобождаване на австралиеца. Делото във Върховния касационен съд е насрочено за 7 октомври.