Измамна схема с наем на коли в чужбина. Българи алармират, че при опит за да си вземат автомобил през услугата рент-а-кар са били излъгани и са платили скрити такси и разходи за несъществуващи щети.

Жалбите това лято след наемане на коли под наем при почивка в чужбина растат, показват данните на контролните органи. При онлайн резервациите цената на услугата може да набъбне от редица допълнителни такси – като такса “млад шофьор”, такса “навигация”, такса “детска седалка” или такса “втори шофьор”, обясняват от “Нова телевизия”.

При последната си почивка в Испания - Владимир Стефанов наема кола под наем. При резервацията в интернет плаща 350 лв. за 10 дни. След като се връща в България –изненадващо от картата му е изтеглена сума.

“Карах 10 дни внимателно, върнах я без драскотина, и след седмица от картата ми бяха изтеглени 250 евро – малко повече от това, което платих за наемане на автомобила, на основание пълната застраховка на колата за тези 10 дни”, разказва Владимир.

При резервацията на автомобила в интернет обаче потърпевшият категорично отбелязал, че не желае да плаща за застраховка. Таксата била начислена въпреки това.

Служителят 2-3 пъти повтори, че той има нова кола, тя има застраховка, аз 2-3 пъти повторих, че аз не искам да я плащам и накрая той ми каза, че няма друга кола. В самия приемно-предавателен протокол на колата – имаше изписана обща застрахователна стойност на колата, сума на застраховката за 10 дни и сума за наема. Но това са неща, които не са се попълвали на ръка, а са част от формуляра, т.е. аз, искайки да взема кола, трябва да го подпиша, без да има значение дали искам, или не”, обяснява Владимир Стефанов.

Сумата за незадължителната застраховка, която Владимир отказал, била изтеглена дори след като рент-а-кар фирмата му върнала депозита. Това обаче е незаконно, тъй като с връщането на депозита договорните отношения между двете страни приключват.

Така услугата за него набъбва двойно. Напомпването на цената със застраховки и скрити такси е сред най-честите жалби, които получават в Европейския потребителски център.

Важно е да се провери какво точно включва основната цена за наемането на автомобил и колко струват другите услуги. Иначе казано - четете дребния шрифт.

Рискът от скрити такси е най-сериозен, когато цената на услугата е нереално ниска, разказва управителят на една от големите рент-а-кар компании у нас.