България е втората най-"нещастна" нация в Европейският съюз, сочат данни на Евростат. Единствено латвийците са по-нещастни от нас като едва 31% от тях са щастливи. В родината ни едва 35% от хората са щастливи.

През 2018 г. над 62% от хората на възраст 16 и повече години в Европейския съюз съобщават, че са били щастливи през цялото време (14%) или през повечето време (48%) за последните 4 седмици, докато 12% са били рядко (8%) или не са били никога щастливи (2%).

В сравнение с 2013 г. делът на щастливите хора в ЕС нараства с над 2 процентни пункта.

Белгия, Холандия, Австрия и Финландия са най-щастливите нации: над три четвърти от хората (76% във всяка страна) твърдят, че се чувстват щастливи през цялото или през повечето време. Следващите най-щастливи индивиди са в Люксембург (74% от хората), Испания (72%) и Дания (70%).

За разлика от тях честотата на щастието е най-ниска в Латвия (където 31% от хората съобщават, че са щастливи през цялото време или през повечето време) и в България (35%), следвани от Хърватия (42%), Литва (45%), Гърция и Румъния (46%).

Гледайки крайностите, Испания регистрира най-високия дял на хората, които са били щастливи през цялото време (29%), докато подобен дял на хората в Латвия (28%) съобщават, че са били рядко или никога щастливи през последните четири седмици.