Българите се юрнаха да се тестват за коронавирус, след като стана ясно, че е необходим PCR тест, за да влязат в Гърция и отидат на почивка, предаде репортер на GLAS.bg

Въпреки утежняващите правила - оставането само на един пункт за преминаване, изискването на QR код, както и на PCR тест, нашенците не се отказват и твърдо са решили да почиват в южната ни съседка. 

"В последните дни имаме ръст на хората, които се тестват. Средно на ден правим над 60 PCR теста на хора, които искат да заминат в Гърция с цел туризъм", заявиха пред GLAS.bg от УМБАЛ "Каспела" в Пловдив. 

Днес, след като Гърция съобщи, че с тестове ще се влиза след 16 юли, а не след 14 юли, са направени едва 15 теста на хора, които имат намерение да посетят южната ни съседка.

Българинът обаче е изобретателен. Тъй като един PCR тест струва между 100 и 120 лева в раличните лаборатори, масово семействата си правят семеен PCR тест. 

Той е на цената на единичните и се него също се влиза в Гърция, но малко лаборатории го предлагат.

Семейни тестове в лечебното заведение в Пловдив обаче не се правят, защото според лекарите, те не са достоверни.

В София

Столичани, планирали пътуване до Гърция, се бяха наредили по-рано днес пред централата на една от частните лаборатории, където може да се види дали човек има или няма коронавирус. Причината да чакат на опашката е решението на съседната ни страна да пусне на територията си само хора, които имат отрицателен PCR тест, и то направен до 72 часа преди пътуването. На същата опашка има и други, които просто са решили да дойдат заради профилактиката.

"Дойдохме в 7,15 ч. Лабораторията работи от 7 ч., но още в 6 е имало хора“, обясни пред камерите Ивелина, която чака заедно с дъщеря си.

По думите на жената само в тази лаборатория и в още две в София могат да се направят семейни тестове, които се искат в Гърция. Според Ивелина тестовете са непредвиден разход, който оскъпява допълнително почивката на всеки българин в странство.

Заради въведените ограничения обаче, има и българи, които се отказват от резервациите в Гърция и се насочват към почивка в България. 

Всичко, което трябва да знаете за влизане в Гърция! НЕ ТРЪГВАЙТЕ без това!

Отложете си ваканцията в тези държави, поставят българи под карантина!