България се върна към астрономическото време. В 4 часа врътнахме стрелките на часовниците с един час назад. А ако още не сте го строрили - направете го!

Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Ето какво съветват експертите за безпроблемно приспособяване на организма ни:

    - Започнете да ставате с 30 минути по-късно още в началото на месец октомври, така ще сте подготвени за промяната в часа и няма да ви повлияе толкова на биологичния часовник.

    - Разхождайте се по-често на слънце и чист въздух, което ще повиши нивата не мелатонин в организма ви и ще ви накара да се почувствате по-добре.

    - Спортувайте активно – умората от спорта дава на всеки организъм по-добър сън и сутрин няма да се чувствате по-малко отпочинали, а заредени с енергия.

    - Закусвайте сутрин, за да дадете на организма си сили и да се чувствате бодри, независимо от часа, в който сте станали.

През септември 2018 г. ЕК излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019-а, като различните държави следваше да изберат до март 2019 г., дали искат да останат на астрономическо /зимно/ време или на лятно часово време.

В края на 2018 година се разбра, че предложението не среща подкрепата на страните членки. Като резултат  - дискусията по прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза се отложи за 2021 г.