Три варианта за това как хората да си получат компенсации за провалените почивки до края на 2020 г., приеха депутатите с промени в Закона за местните данъци и такси.

Първият е туроператорът да им предостави ваучер за платените пари, като вписаната в документа сума да използват за друго пътуване, организирано от същата фирма, включително и за различна от първоначално избраната дестинация.
 
Вторият вариант е да си изберат нова дата за същото пътуване. Ако обаче клиентът не иска нито един от тези варианти, туроператорът е длъжен да му върне парите.


Това трябва да стане в брой в срок до 12 месеца от датата, на която е трябвало да започне проваленото пътуване.
 
Досега правилото беше в срок до 13 май 2021 г. трябваше да бъдат върнати предплатените пари за ваканции на компаниите, но само за такива, които са били провалени по време на обявеното извънредно положение от 13 март до 13 май тази година.


Така всички с неосъществена ваканция след тази дата заради затворени граници или по друга причина, свързана с мерките срещу разпространението на Covid -19, трябваше да се договарят двустранно с компаниите, на които са платили, пише pariteni.bg.

Като за тези почивки влизаше в сила предкризисното изискване, според което парите за провалена ваканция трябваше да се върнат до две седмици след обявената за нея начална дата.