Заради спирането на излъчването на програма "Хоризонт" на БНР в петък, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка, възложена на ДАНС, СЕМ и КРС.

В хода на проверкатаса снети писмени обяснения от генералния директор на БНР Светослав Костов, от и. д. директора на програма "Хоризонт" Николай Кръстев, от директора на дирекция "Техника" Пламен Костов и други служители националното радио. Обяснения са снети и от ръководни длъжностни лица от "НУРТС България" ЕАД – разпространител на сигнала на радиото. Изискана е официална писмена и електронна комуникация между ръководни длъжностни лица на БНР, както и между тях и и длъжностни лица на дружеството – разпространител на сигнала.

Установено е, че БНР разполага с резервни студия за всяка от програмите си. Когато се налага профилактика /ремонт на тези студия или друга техника на територията на БНР на бул. "Драган Цанков" №4, засягаща работата им, излъчването /студийната работа по създаване на съдържание, авторски предавания, интервюта, новинарски емисии/ временно се мести в друго свободно студио или ефирът се "запълва" с музика или друго съдържание.

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните съоръжения на разпространителя на сигнала на БНР – „НУРТС България“ ЕАД, е установено, че дружеството, съобразно договора си с БНР е задължено да извършва регулярно профилактика на системата, която е планирана. Извършва се минимално два пъти годишно и се съгласува предварително през предходната година с БНР и другите ползватели на предавателите на „НУРТС България“.

От приложените материали е установено, че за 13 септември „НУРТС България“ е планувало профилактика само на три предавателя на ултракъси вълни /УКВ/ в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. От създаването на „НУРТС България“ ЕАД и БНР до момента не е преустановявано излъчването на която и да е програма на националното радио едновременно на територията на цялата страна.

Профилактика на предавателите на „НУРТС България“ ЕАД се осъществява поетапно, за не повече от осем часа през деня, в различни дни, по един предавател на регион, по възможност в диаметрално противоположни части на страната.

Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция „Техника“ към БНР – Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г.“. Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа.

От електронната кореспонденция между Пламен Костов и „НУРТС България“ се констатира, че на 12.09.2019 г. в 9:26 ч. Костов е изпратил официално съобщение до старши мениджър В. Стойкова със следното съдържание: „моля Ви, да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6:00 до 11:00 часа, поради профилактика на студийния ни комплекс“. Същият ден в 13:01 ч. Стойкова е изпратила съобщение на инж. Костов, в което го е уведомила, че е информирала колегите си от Оперативно управление и контрол и програмата няма да се излъчва в указаното време.

На 12.09.2019 г. около 16.30 часа Пламен Костов е позвънил на И. Павлов – ръководител на „Централна Апаратна“ към дирекция „Техника“ при БНР и му е разпоредил да пусне в ефир съобщение за предстояща техническа профилактика на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. и спиране излъчването на програма „Хоризонт“. Пламен Костов представил на Павлов докладната, която е изготвил до генералния директор, с поставена върху нея резолюция „Да“ от Светослав Костов.

В изпълнение на това указание от Пламен Костов, И. Павлов публикувал съобщение на страницата на БНР за предстояща профилактика. На 13.09.2019 г. в 8:07 ч. П. Костов е изпратил ново съобщение на В. Стойкова, със следното съдържание: „благодаря Ви за съдействието и ако е възможно, да възстановим сигнала към 10,20 часа“.

Установена е докладна записка от Пламен Костов от 13.09.2019 г. до генералния директор, в която го е информирал за възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите, наложил спирането на Програма „Хоризонт“ от 6:00 ч. до отстраняването на проблема. В тази връзка на 13.09.2019 г. БНР е изготвило уведомително писмо до КРС по случая.

В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че:

– не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;

– не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;

– не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна;

– не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на програма „Хоризонт“, която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на БНР. Този начин на слушане се ползва от ограничен кръг слушатели. Категорично се установява, че Програма „Хоризонт“ не е била достъпна в ефир на УКВ честоти в периода 6:00 ч. до 10:42 ч. на 13.09.2019 г. на цялата територия на Република България.

От „НУРТС България“ ЕАД не е била преустановявана работата на излъчвателните съоръжения /предавателите/ на БНР с изключение на трите предавателя /посочени по-горе/, подлежащи на годишна планова профилактика, разположени в различни краища на страната /от всички 75 предавателя, излъчващи програмите на БНР/. Преустановяването на сигнала на „Хоризонт“ е осъществено чрез спиране на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на „НУРТС България“ ЕАД.

В хода на извършената от КРС проверка е установено, че за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. за времето от 06.00 ч. до 11.00 ч., Комисията е била уведомена на 13.09.2019 г. в 18.17 г. с електронно писмо от БНР. КРС е установила, че профилактиката на студийния комплекс не е сред обстоятелствата, даващи право на БНР да прекратява излъчването на програми от предавателните станции, тъй като студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието.

Поради неосигуряване непрекъснатост на излъчването от предавателните станции на БНР, в нарушение на Разрешението на БНР, КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде образувано административно наказателно производство срещу националното радио за административно нарушение по чл. 325 ал. 1 от Закона за електронните съобщения.

В доклада от проверката, възложена на СЕМ са отразени вече описаните факти, както и че СЕМ не е била уведомявана за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“. Изразено е становище, че БНР не е изпълнило задълженията си за непрекъснато радиоразпръскване на територията на страната, което е нарушение на условията на Индивидуалната лицензия на националното радио.

Всички материали от проверките са изпратени на компетентната прокуратура – Софийска градска прокуратура, с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР – директорът на дирекция „Техника“ Пламен Костов.