Скъпи Нуждаещ се,

Съжалявам, че днес те подминах. Ще го сторя отново и следващият път, сигурно с по-малко чувство за вина. Защото виновни са други - ония, които злоупотребяват с човешката добрина и въртят най-гнусния бизнес - този с човешкото милосърдие.

Няма да ти подам ръка. Няма да ти дам и пари. И храна няма да ти купя. Защото вече не знам къде ще отиде помощта ми. Не знам дали помагам на теб или на оная мафия, за която работиш.

Надявам се, че все пак ще прекараш празниците някъде на топло.

С уважение,
Твой Наивник.

Идват празници, народе. А точно по това време на годината по улиците излизат да пъплят и ония хора с изкривен бизнес нюх, които печелят от гузната съвест на наивните граждани. Появяват се мними благотворителни кампании, плъзват просяци, деца с картички, бедни, бездомни и осакатени - тялом и духом.

И този път в социалните мрежи гръмнаха два подобни примера.

Чисто статистически, процентът на хората, които даряват средства за благотворителност, скача значително покрай Коледните празници. Това не е новина и за това говорят редица проучвания. Причината е много проста - след като цяла година не сме свършили нищо кой знае какво в полза на обществото, някой лев за добра кауза, или поне една подадена ръка за човек в нужда, би приспала гузната ни съвест и нашият бунтуващ се от преяждане стомах.

В социалните мрежи се появиха видеа на хора, които се преструват на глухи и събират пари от наивни столичани. Схемата е разобличена от буден гражданин, който успява да запечата лицата на измамниците с помощта на мобилния си телефон.

Друго фрапиращо видео пък показва жена в инвалидна количка, която (вероятно от мързел) не я движи с ръце, а… с крака. Същите, които би трябвало да са парализирани от Бог знае какво.

 

Posted by Hristo Hristov on Monday, December 9, 2019
 

 

Posted by Hristo Hristov on Monday, December 9, 2019
 

Включил е на бърз режим на просене????

Posted by Ivailo Filipov-Pinko on Monday, December 9, 2019

И двете постъпки бяха остро осъдени от потребителите в социалните мрежи. А и как иначе?

Граждани на София алармират, че това е ежедневие, а мними просяци са плъзнали из целия град и то не само по празници. Предколедно обаче сякаш всички са мобилизирали цялата си мощ.

Затова, скъпи нуждаещ се, ако те подмина следващия път, не се сърди на мен. Сърди се на онези, които ме излъгаха. Защото заради тях вече не вярвам в силата на доброто.