Слухове всяха масова паника сред ромските семейства в Сливен и Карнобат. Вчера стотици родители от сливенския кв. "Надежда" нахлуха в няколко учебни заведения и изведоха децата си заради страх, че служители от "Закрила на детето" ще им ги вземат.

Слуховете бяха разпространени от активен агитатор в социалните мрежи и много бързо всяха масова паника сред ромските семейства. Той е бил задържан и разпитан от полицията, а публикациите му във Facebook са били свалени.

Припомняме, че вчера за минути, около 10:30-11.00 часа, 6-то и 8-мо основно училище в ж.к. "Даме Груев" се опразниха. Става въпрос за 550 деца, които били прибрани у дома от родителите си.

Страховете обаче продължават - и тази сутрин много от семействата в ромската махала са отказали да пуснат децата си в класните стаи. Няма деца и извън къщите в района.

Премиерът Борисов заподозря зад случващото се политическа кампания и обвини "партийни пастори", които разпространяват неверни слухове.

"Когато дойдат избори, има цели щабове, които мислят каква мръсотия да направят. Понякога им се получава. Така беше Костинброд, така беше и с Истанбулската конвенция, козичките и африканската чума", каза Борисов по bTV.

"Какво държавата ще ги прави тези деца? Да се замислят! Единственото, което и сега го има в закона, е родител, който изнасилва, пребива го като куче, когато едно стои без грижа в калта, без медицински услуги. Как ще влезеш и ще вземеш на родителя детето? Няма такава стратегия", категорично заяви Борисов и за пореден път отхвърли спекулациите около спрянята "Национална стратегия за детето", която продължава да всява смут сред родителите в цялата страна.

Заради вчерашния случай в Сливен е сезирана прокуратурата, ДАНС и МВР.