Руски сайт злоупотребява с българската добрина. Псевдокампания за набиране на средства се подигра с живота на малко момиче от Асеновград.

5-годишната Ева Чолакова и родителите й станаха жертва на подла измама. Руски сайт за благотворителност откраднал снимките на болната им дъщеря с цел набиране на средства. Историята й била фалшифицирана.

Излъганите са стотици. Хората, които повярвали на историята в руския сайт и превели парите по сметката, не подозирали, че сумата няма да отиде за лечението на малката Ева. Даренията попадали в ръцете на руснаците-измамници.

Според справка до момента на сметката се е натрупало солидно количество дарения в размер на 2.1 млн. рубли.

Родителите на 5-годишното момиченце разказват пред Нова тв, че снимките на детето били качени в руския сайт, а името било променено. Мнимата кампания събирала пари за "Маша Кузловска", а на сайта всички документи, лични данни и експертизи били фалшиви.

За цялата измама семейството на малката Ева разбрало едва преди няколко дни и то от своя позната.

В съобщението на руския сайт е споменато, че детето, което се нуждае от средства, в момента се лекува в Южна Корея.

5-годишната Ева обаче е с родителите си в Германия. Тя е в клиника, където й е направена трансплантация на стволови клетки.

"В България вървеше и в момента продължава благотворителна кампания за набиране на средства за лечението на Ева. Всички снимки от българския сайт са копирани в руския", коментира бащата на 5-годишното дете Евелин Чолаков.

Родителите многократно опитвали да се свържат с руския сайт "Милосърдие", регистриран в Екатеринбург, но ударили на камък. Техни близки също не успели. Достъпът до сайта за България вече е блокиран, а на телефона в Русия не отговаря никого. Потърпевшите ще сезират полицията.

"Ще направим всичко възможно да сигнализираме властите да се задействат и да открият откъде идват тези измами", категорична е майката на Ева - Емилия.