Името и е Елена Янева. Работи като зъболекар далеч от родните Родопи. Там, в Германия, където животът е много по-добър, а възнаграждението – доста по-високо.

Но в Германия нама от ония малини, които се гледат в нашата малка България. Малините, които попиват от планинския въздух и превръщат така любимия на Елена домашен сироп в неповторим.

Това и липсва. Липсват и родопските малини. И родината.

Село Делчево е родно място на дядото на Елена. То се намира в Южна България, недалеч от Гоце Делчев. Но българската зъболекарка решава да търси пътя си другаде. Заминава за Германия през 2012 г., веднага след като завършва стоматология.

"Като напълно начинаещ зъболекар в Германия видях че имам огромно предимство пред колегите си там, тъй като ние работихме още от третата година с пациенти", разказва пред "Дойче Веле" Елена.

Трудност за сънародничката ни се оказал езикът. Немският, който е учила, нямал нищо общо с диалекта, който се говорил от местните жители. Въпреки това обаче тя не се предала и обещала на работодателите си, че до два месеца ще се пребори. И така я назначават.

"Стартът е труден, но ако се докажеш, те приемат. Няма значение от коя част на Европа си", споделя Елена.

Харесвала й сигурността в Германия. Далеч от дома - на Запад. И засега възнамерява да остане там. Нищо, че и липсват родопските малини.

Няма да се върне, защото работа за нея има единствено в София - огромен демографски проблем на страната ни. Работната сила и държавната политика са съсредоточени само и единствено в големите градове, а това води до редица проблеми - отрицателен естествен прираст, обезлюдяване на селските райони и по-малките населени места.

А изтичането на мозъци… е другата страна на монетата. Елена е поредният пример, а причината да напусне не е просто по-уреденият живот там, на Запад.

"Всеки пациент в Германия има достъп до зъболекарски услуги на достатъчно добро ниво, без да се притеснява, че това ще му коства месечната заплата. Липсва ми България, но няколко седмици са ми достатъчни у дома", разказва още Елена.