Из криволичещите пътища на една от най-красивите български планини - Родопите, са скрити десетки китни селца, в които живеят по шепа хора. Докато някои села пустеят, ударени от демографската криза, други продължават да съществуват напук на всичко. В тях животът кипи, макар и по малко по-различен начин.

Свидетелство за това е едно училище в село Смилян. Тази година образователната институция, която носи името на светите братя Кирил и Методий.

Това е едно от малкото села с положителен прираст на населението. Прагът на училището тази година ще прекрачат 131 деца, от които 124 - родени в Смилян. Тази година училището в селцето ще навърши достолепните 100 години.

Образователната институция е като един оазис. Родопското село не просто не пустее, но и ромчетата, които живеят там, посещават училището редовно. Един от основните проблеми в етническата група се дължи на това, че образованието не е ценност, но в Смилян нещата не стоят по този начин. Учители разказват пред “Нова телевизия”, че самите родители от махалата усилено говорят колко важно е образованието за тях и децата им.

Смилян се оказва и дестинация за едно семейство, живяло на различни места по света. Ирина и Пол решават да се установят в родопското село, след като прекарали известно време във Великобритания, Гърция… Самият Пол е роден в Тексас, живял е 10 години в Аржентина. Но пътят на семейството спира първо в Пловдив, а после… в китния Смилян.

Записват сина си в 3 клас, а една от основните причини да изберат родопското село е именно училището.

От другата страна обаче е село Арда.

Там се намира едно друго училище “Св. св. Кирил и Методий”, което обаче има и една друга съдба. Класните стаи там няма да са пълни и тази година, а в цялото училище ще учат едва 11 деца - всички събрани от околните села.

През 2008 година обаче училището едва не е изпепелено. Бушуващи пламъци поглъщат покрива и тръгва по етажите. Хора от Арда и близките села се струпват в двора на училището и заедно изнасят голяма част от имуществото вътре.

Държавата, общината и различни фирми и доброжелатели помогнали на училището в Арда да възкръсне като феникс. Макар че е оцеляло след големия пожар обаче, “Св. св Кирил и Методий” може да не преживее икономическата миграция.

Арда опустява с бързи темпове и ако днес учениците в образователната институция са 11, то догодина може да се броят на пръстите на едната ръка.