Съветът за електронни медии прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.

Членовете гласуваха единодушно с 5:0 отстраняването му, като обясниха, че той не се е справил със ситуацията.

И до момента не е ясно какво се случи на 13 септември, каза председателят на медийния регулатор София Владимирова.

"Не мога да чакам нарушенията в радиото да станат системни", аргументира се тя.

Антон Митов, директор на архива в БНР, ще е временно изпълняващ, реши СЕМ.

Сега СЕМ ще започне процедура по избор на нов директор на държавното радио и на 11 януари 2020-а БНР може би ще има нов генерален директор.

Шефът на БНР с изповед: Не съм упражнявал контрол върху словото...! А оставка?

Как се стигна дотук?

В края септември, на 28-ми, медийният регулатор даде седмица на генералния директор Светослав Костов да сдаде поста си в държавното радио. "Няма да я дам", отвърна им той.

До апела за оставката му се стигна, след като на 13 септември излъчването на програма "Хоризонт" спря за 5 часа. Ден по-рано от ефир бе свалена журналистката Силвия Великова, като ѝ бе отнет и ресорът – съдебната система.

102-ма журналисти от БНР в "кърваво писмо" до СЕМ: Чакаме нов директор!

Часове след спирането на "Хоризонт" главният прокурор Сотир Цацаров разпореди ДАНС, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ да проверят защо радиото замлъкна. Проверката беше извършена под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

На 16 септември генералният директор Светослав Костов обясни, че проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до спирането на "Хоризонт", но не успя да посочи кой е виновен за това.

Два дни по-късно прокуратурата обяви, че техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването.

На 19 септември редколегията на БНР съобщи пред СЕМ за оказван натиск върху тях, както и за нарушената им редакционна независимост. Тогава съветът определи спирането на "Хоризонт" като безпрецедентен акт, с който се нарушава както основният принцип за гарантиране правото на информация, така и лицензът за радиодейност. Наложиха и две глоби, за 27 бона. След това СЕМ сезира прокуратурата за заплахите и упражнената цензура върху служители на БНР.

Честитки от СЕМ за БНР: Две глоби – едната за 7 хил., другата за 20 бона