Отскоро имам печка и пералня, помогнаха ми приятели и дарители да ги купя, живея в общинско жилище. Банята пък е в мухъл и иска ремонт. Немотията няма да ме накара да посегна на чуждо...

Това казва 30-годишният Илия Савов, кръгъл сирак, който не знае кои са родителите му и е израснал по социални домове, сега младият мъж живее в Смолян.

Преди две седмици Илия върна портмоне с над 3000 евро и 1450 лева, 9 дебитни карти, личната карта и шофьорската книжка на собственичката. В портмонето са били написани и всички пинкодове за картите. Портфейлът с парите и документите бил в детска раница.

"В раничката имаше и детско портмоне и ученическа карта. Смятах, ако не намеря жената, да ида в училището да ги открия. Но реших да уведомя собственичката чрез медиите, защото бе почивен ден и да не се притеснява много дни", казва Савов пред "24 часа".

За благодарност жената му дала 100 лева, които Илия пуснал в дарителска кутия за лечение на пострадалия при тежка катастрофа 24-годишен Алкан Челеби от Смолян.

Това не е първият случай, в който Илия намира загубени пари и ги връща. През миналия декември се натъкнал на портмоне на тротоар в близост до хранителен магазин в центъра на Смолян. Видял, че вътре има солидна пачка пари, и влязъл в магазина да пита дали някой не си е загубил портмонето. В същото време дошла 80-годишна жена, която си го познала.

След като разбрала за постъпката му, тя му благодарила и почерпила и него, и продавачките в магазина с шоколади.

"Беше много притеснена, разплака се, като видя че е намерено", казва Илия. Възрастната жена е вдовица и живее сама. Обяснила, че портмонето е паднало от чантата и като се е прибрала видяла, че го няма.

Десетки смолянчани, които познават отдавна кръглия сирак, аплодират постъпката на Илия в социалните мрежи. Други пък подмятат, че е можел да си понареди всекидневието с парите, които е върнал.

Мечтата му обаче е да има собствен дом и семейство.

"В сърцето ми има тъга. Самотата е тежко нещо. Най-трудно е вечер, когато се прибереш и си сам и няма с кого да споделиш деня си", казва Илия.