Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 1 май.

Международен ден на труда

На 1 май светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. В България този ден е обявен за официален и неработен.

Празникът се заражда в края на 19 век в САЩ, където в капиталистическа Америка работниците се борят за намаляване на работния ден и цялостно подобряване на условията на труд. Създават се профсъюзи, които улесняват организацията и упражняват натиск върху политическия елит.

Такава промяна няма как да се извоюва лесно. Организират се масови работнически стачки и протести. На 1 май 1886 година в Чикаго се провежда неофициална стачка, в която вземат участие над 300 хил. работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Стачкуващите са разпръснати, но началото на промяната е положено. Останалата част от света решава да покаже, че подкрепя работниците и започва масирана организация в защита на работниците и протест срещу случилото се в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир.“

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“. Така, логично, от началото на 20-ти век, работници, профсъюзи и последвалите социалистически и комунистически партии отбелязват Деня на труда и работническа солидарност на 1 май.

Празникът става официален в България през 1939 година, а от 1945 година комунистическата власт в страната започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва 1 май с мащабни манифестации в цялата страна, които биват грижливо подготвени от комунистическата власт и са абсолютно задължителни.

След края на комунистическия режим в България през 1989 година 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви.

Създадено е тайното общество на илюминатите

През 1776 година професорът по църковно право и философия Адам Вайсхаупт с двама свои студенти основава тайното общество на илюминатите. Обществото в своето начало цели да защити студентите си от йезуитските интриги в университета и да улесни достъпа им до църковно критична литература.

Впоследствие се превръща в таен орден - „Съюзът на мъдростта“. Целта на ордена е била чрез просвещение да се постигне морално възвишаване на човека, което да обезсмисли господството на едни хора над други и да подкрепи половото равенство и образованието на жените. Има многобройни митове и конспиративни теории относно продължилото съществуване и дейност на ордена, които му приписват Френската революция, борбата срещу католическата църква и стремеж към владеене на света.

Барак Обама обявява, че Осама бин Ладен е убит

Осама бин Ладен е роден в богато семейство в Саудитска Арабия. Той е основател на терористичната организация „Ал-Каида“, която е отговорна за Атентатите от 11 септември 2001 година в Ню Йорк, както и за многобройни други атентати.

Заради неговото сътрудничество и подкрепа за крайния джихад е лишен от саудитско гражданство и е отлъчен семейството си. Осама бин Ладен е в списъка на ФБР на 10-те най-търсени бегълци и най-издирваните терористи. За неговото залавяне или за информация водеща до това Държавният департамент на САЩ обявяват награда от 25 млн. долара, която в последствие е удвоена на 50 милиона.

Късно вечерта на 1 май 2011 година (2 май в Пакистан) Барак Обама обявява в официално обръщение, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси.