Скандалното снощно участие на Волен Сидеров в предаването "Референдум" по БНТ предприе рязък завой днес, при това в много неочаквана посока.

Вчера лидерът на "Атака" съвсем целенасочено нарече своя съперник (но пък доскорошен коалиционен партньор) Ангел Джамбазки гей. И затова в негова защита се впуснаха ЛГБТИ организациите.

В контекста

Ангел Джамбазки е един от основните противници на различната сексуална ориентация. Ревностен патриот, който категорично заявява че Прайд в България не бива да се провежда - нещо, залегнало в основата на кампанията му за кмет на София.

Джамбазки освен това участва и в контрашествието по време на първия "София Прайд" през далечната 2009 година, който предизвика размирици и арести на представители от крайнодесни групи.

Освен всичко, Джамбазки нееднократно е заявявал напълно публично позицията си по въпроса с правата на ЛГБТИ обществото, а едно от последните му изказвания се отнасяше и за тазгодишното издание на "София Прайд".

Да се знае :-) Кой кой е и кого подкрепя :-) Излишно, досадно, позьорско, политическо. #БранимБългария

Posted by Ангел Джамбазки on Saturday, June 8, 2019

Сега за изказването на Сидеров - същият беше изгонен от предаването "Референдум", след неприемливото си поведение и вулгарния си език. Предаването беше прекъснато, а генералният директор на БНТ Емил Кошлуков категорично забрани политикът да се кани в медията, докато не се извини публично.

Какво последва?

ЛГБТИ общността у нас застана публично зад Ангел Джамбазки и се почувства обидена от факта, че политическа фигура използва сексуална ориентация като обида.

На страницата си във Facebook гей общността написа:

"София Прайд" категорично застава зад Ангел Джамбазки! Осъждаме остро нападките на основа на действителна или предполагаема сексуална ориентация от страна на Сидеров, защото те нямат място в един цивилизован политически дебат в една европейска демократична държава", заяви в своя позиция организацията, която е отговорна ежегодно за провеждането на гей парада в София.

"Да бъдеш гей не е позорно. Позорно е това да бъде използвано като компромат. Призоваваме за избори без омраза! И подчертаваме, че ако господин Джамбазки преосмисли политическите си ценности, вратите на организационния комитет на прайда са отворени за всеки", се казва още в позицията на "София прайд".

Дали евродепутатът и кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки ще бъде доволен от тази подкрепа, предстои да разберем…