Ще ви разкажем една необикновена история за едни обикновени момчета...

Една история за силата на духа, вярата, за "случайните добрини" и това, което прави живота ни истински изпълнен със смисъл.

Ноам от Йерусалим и Ники от Пловдив - и двамата на по 26 години и като че ли това е единственото общо между тях. Чудите се какво може да свърже тези две на пръв поглед обикбовени млади момчета? Едва ли подозирате, но много от вас имат принос точно тази снимка да бъде днес реалност.

Ноам е роден в Израел в семейство със 7 деца, от което… 3 двойки близнаци. Така той има 5 братя и една сестра близначка. Но това далеч не е най-интересното за него. Когато Ноам отива в казармата, на 18 годишна възраст, дарява кръв по стандартната процедура и е попитан дали иска да го вкарат в световната донорска банка за стволови клетки, а той даже и не се замисля, отговаря положително.

След 4 години от донорската банка се свързват с него и му казват, че има човек, който се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а Ноам е единственият, който е съвместим. Съгласява се, без да се замисли.

Това до Ноам е Ники, роден е в Пловдив, единствено дете в семейството. Когато е на 22 години му поставят тежката диагноза левкемия, след което започва неговата трудна битка с болестта. Ходене ходене по мъките и лечение, за което са нужни €250 000 – трансплантация на стволови клетки в Германия. А донор?

С помощта на хиляди добри българи  и силната вяра и всеотдайнист на хората, необходимата сума е събрана, донорът е открит – Ноам…

Днес Ники вече живее пълноценен живот и се радва на всеки един миг от него. Може би вече се досетихте какво ги свързва?

Да, Ноам е момчето от Йерусалим, което съвсем случайно  е станало донор на нашия Ники от Пловдив. Сега във вените на Ники тече ДНК-то на Ноам, на едно обикновено израелско момче, което има 5 братя и една сестра, работи на 2 места и учи за медицински работник. Но той спаси живот, животът на Ники.

Две години след трансплантацията (толкова е необходимо да се пазят в тайна донорът и реципиентът), Ники се свързва с Ноам, защото иска да разбере кой е човекът, който му е спасил живота. Отива в Израел, за да се запознаят, а днес Ноам е в Пловдив, на гости на новият си кръвен брат от България.

Настоява, че не е направил нищо особено, просто е дарил кръв, не се смята за специален, но в очите на Ники, родителите му и близките му той е героят – техният герой, нашият герой. А двамата - Ноам от Израел и Ники от България са нашите герои.

Може би се чудите защо ви разказваме всичко това? Просто ни се иска за миг да поспрете и да се замислите за малките неща... За това, че всеки ден е подарък и за всяка една малка добрина, която сте направили или може да направите. За вас тя може да не представлява кой знае какво, но за някой друг тя може да е всичко!

****************

В България има само 2000 души в регистъра на потенциални донори на стволови клетки. А реално всеки един от нас може да бъде Ноам в живота на някой друг. Информация за това как може да стнете донор на стволови клетки и колко безболезнено и бързо става това, може да намерите на https://timeheroes.org/bg/limfom/donori-stvolovi-kletki

Всяка година, стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплатация на стволови клетки – процедура, която може да бъде единственият им шанс за оцеляване. Включи се и ти! Подай ръка, помогни!