Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 29 май.

Четата на Христо Ботев овладява пътническия параход „Радецки“

На 16 и 17 май 1876 г. „Радецки“ плава към Виена и спира на редица румънски пристанища. На палубата му, предрешени като обикновени пътници, от няколко пристанища се качват четниците и техният войвода Христо Ботев.

На 29 май Ботев заставя капитана на кораба да спре на българския бряг. Той връчва на капитан Дагоберт Енглендер писмено обръщение – ултиматум да акостира край Козлодуй, като изрично пояснява:

„…за да се притечем в помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо отечество – България.“

Ултиматумът е изпълнен и четата на Христо Ботев слиза на българска земя. На този параход и знаменития преход на Ботевата чета с него още същата 1876 година Иван Вазов посвещава популярните стихове, превърнали се впоследствие в патриотична песен:

„Тих бял Дунав се вълнува,
весело шуми,
и „Радецки“ гордо плува
по златнѝ вълни.”

Роден е Джон Кенеди

Джон Кенеди е роден 29 май 1917 г. Той е 35-ият президент на САЩ и заема тази длъжност от 1961 г. до убийството му през 1963 г.

Кенеди е считан за икона на американския либерализъм и е най-младият президент в историята на Съединените американски щати – бил е на 43 години, когато е избран на тази пост.

Кенеди е единственият католик, избиран за президент, първият, който е роден в 20 век, последният (за момента), който умира преди мандатът му да е изтекъл, последният демократ от Севера, избран на този пост, и последният, който встъпва в длъжност направо от Сената.

Кенеди е най-младият починал президент – той е на 46 години и 177 дни, когато е убит на 22 ноември 1963 г. Покушението често се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на JFK, който е икона за младото тогава поколение американци. Отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.

Връх Еверест е изкачен за първи път

На 29 май 1953 г. сър Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей стават първите алпинисти, изкачили връх Еверест в Хималаите.

Еверест в превод от тибетски означава „Богинята-майка на света“, а в превод от непалски – „Високо в небесата“. Върхът е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята. Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион.

Той е най-високият връх на Земята с височина 8848,20 m. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест.

Пакистан се обявява за ислямска държава

Пакистан се обява за ислямска държава презз 1956 г. Държавата се намира в Южна Азия, част от т. нар. Широк Близък изток. Със своите 211 милиона жители Пакистан е пета по население в света и втора след Индонезия по население сред мюсюлманските държави.

Пакистан се отличава с етническо, културно и географско разнообразие. Икономиката ѝ е 27-а в света по паритет на покупателната способност, но страната продължава да се причислява към развиващите се държави. Големи проблеми продължават да бъдат тероризмът, неграмотността и ширещата се бедност. Пакистан е ядрена сила, има осмите по големина въоръжени сили и е стратегически съюзник на САЩ и Китай.