Поредна вълна от подкрепа и пореден опит на един баща да върне децата си обратно у дома. Чавдар Георгиев ще чуе днес решението на Апелативния съд, който трябва да прецени дали синът и дъщеря му да бъдат върнати в Норвегия.

Казусът e отпреди близо 2 години.

Чавдар и съпругата Моника Хеггхолмен му се разделят по взаимно съгласие след над 12-годишен съвместен живот. Двамата оформили споразумение двете им деца – Петър и Георгина, да се гледат 50:50.

Преди година обаче бившата съпруга на Чавдар попада в затвора.

"В един момент, когато беше нейната седмица да гледа децата, разбрах, че  е била арестувана. Отначало си помислих, че е някаква шега, но след заседанието на третия ден след задържането й дадоха един месец в изолация”, разказа пред Нова телевизия Чавдар. 

“Бях сигурен – тя е с много утвърдено име като счетоводител, бяла, образована норвежка, мислех, че най-много след месец ще я пуснат. Дойдох в България с децата, за да си изкарам юбилея. Мислех, че тя ще излезе, но с всяка следваща мярка за неотклонение се оказваше, че тя не може да излезе”, разказа в началото на януари Чавдар.

Въпросът сега е къде ще останат децата – в България или в Норвегия.

"Аз бях задържана по подозрение за финансови измами. Бях три седмици в затвора. Чавдар също беше обвиняем и затова се върна в България. През юни 2018 година бях освободена и ми беше позволено да виждам децата за по няколко часа през първата седмица”, сподели самата Моника. 

Българите влязоха в битката: Искат Чавдар да отгледа децата си, не Норвегия

Ако Апелативният съд не реши в полза на Чавдар, то децата ще бъдат дадени на приемни семейства.

“Те ще бъдат разделени, няма да им дават да говорят на български, за да не помнят и баща си. Аз няма да ги видя до 18-годишна възраст”, коментира Чавдар Георгиев.

Според него те ще попаднат в институция, тъй като Моника най-вероятно ще излежава ефективна присъда.

Майката на децата обаче е категорична, че те няма да бъдат дадени на приемни семейства, ако бъдат върнати в Норвегия, тъй като имат сестри.