Или ще те махна от микрофона, или децата ми ще гладуват и аз ще остана без работа...

Това обяснил генералният директор на БНР Светослав Костов на Силвия Великова, ден преди да я свали от ефир.

Разговорът между двамата се провел в Борисовата градина на 12 септември по настояване на шефа.

Това разказа самата Великова по време на среща на редколегията на държавното радио с членовете на Съвета за електронни медии, на която присъстват журналисти от програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев", както и бивши служители на БНР.

Великова показа имейл, изпратен ѝ от бившия и.д. директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев. В него е заповедта, с която друг репортер е натоварен да отрази протеста срещу избора на Иван Гешев на 13 септември, а журналистката Диана Дончева - да води на нейно място "Преди всички" в същия ден.

Мейлът доказва, че тя действително е отстранена от ресора си и от предаването "Преди всички", което генералният директор и назначеният от него и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев отричаха досега.

Великова разказа пред СЕМ, че генералният директор Светослав Костов я уведомил за натиска за свалянето ѝ от ефир ден преди това да се случи - на 12 септември.

"Обадиха ми се четирима души", казал Костов, докато беседвали в Борисовата градина. Трябвало да избира дали да изпълни нареждането или да подаде оставка. Добавил, че в противен случай ще пострада и радиото - ще му бъде намален бюджетът и ще бъде обединено с БНТ.

"Разговорът протече приятелски и открито", уточни Великова пред регулатора. Тя отговорила, че ако я свали от ефир, трябва да даде обяснение защо го прави. Костов отговорил, че ще посочи като повод случая с огласяването на лични данни на дете от Пловдив.

"Тогава го попитах дали да звънна на Бойко Борисов (защото ми има телефона и вдига на журналисти), но Костов ми каза: Не, няма смисъл, натискът не идва от там!", добави още Великова, цитирана от TrafficNews.

По-рано пред OffNews пенсионираният преди скандала шеф на "Хоризонт" Ивайло Савов разказа, че натискът върху него да отстрани Великова от ефир започнали доста преди 13 септември.

"Беше ми обяснено, че името на радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври.

Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: "Или тя, или аз", разказа Савов.

Той допълва, че първоначално е измислено Великова да бъде командирована да обучава кореспонденти в Стара Загора. Той отказал да подпише такава заповед и на следващия ден му било предложено да се пенсионира.

На днешната среща представителите на редколегията настояха пред СЕМ да се поиска отстраняването на генералния директор Светослав Костов.

"Потресени сме от случващото се", заяви председателят на редколегията Николай Петров.

Подалата оставка зам.-шефка на "Хоризонт" Даниела Късовска определи случилото се като "безпрецедентен натиск и цензура" в радиото и изтъкна, че това е в нарушение на ЗРТ.

Късовска отново описа събитията от 12 и 13 септември и призова регулатора да направи така, че радиото да може да работи свободно. Според нея отговорността е на ръководството, включително на Управителния съвет.

Късовска поиска директно оставката на генералния директор и УС и заяви, че не вижда как "Хоризонт" може да продължи да работи под тяхно ръководство.

"Ние сме от едната страна. Говорихте тук за свободата на словото и аз ви благодаря", заяви председателят на СЕМ София Владимирова.

Веднага след срещата започва заседанието, на което СЕМ трябва да обяви какво ще предприеме след натиска над програма "Хоризонт" от новото ръководство и безпрецедентното спиране на сигнала в цялата страна на 13 септември.

В крайна сметка регулаторът реши: СЕМ ще обяви на заседание следващия петък дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Засега ще има само глоба на БНР за нарушение на ЗРТ. Нейният размер ще бъде уточнен допълнително. Тя е за нарушение на два члена от медийния закон. По единия глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева.

В допълнение към това, СЕМ обяви, че ще изпрати до прокуратурата сигнал за оказван натиск, цензура и физически заплахи над служители в радиото.