В наши дни малкият бизнес е изправен пред все по-притискаща конкуренция. Много от разнообразните капанчета, кафета или други магазинчета затварят. А повечето от отворените често работят колкото да покрият разходите си. Пазарът на книги също е сложен. Освен явния проблем - спада на четящите, малките книжарници са изправени и срещу големите вериги книжарници.

Това прави жеста на един продавач на книги още по значим. В неговата будка освен разнообразни дреболии, се продават и антикварни книги.

Онези стари и прашни томове, които в същото време ни показват света през очите на автора си. На стъклото стои прост, но сърдечен надпис, който стопля сърцата на преминаващите в центъра на столицата.

Причината? Жестът на скромния човек, готов да сподели книгите с четящите, които нямат средства да ги купят.

За тази обикновена, но излъчваща доброта и надежда случка, споделя жена в мрежата. Ето какво пише Марияна Царкова:

"Привет!:) Тази сутрин пътувах към зъболекаря и бях много изнервена и притеснена - нормално - манипулация, налагаща упойка - само дето завещанието не си бях написала...На бул."Дондуков" чаках на спирката на трамваите 20 и 22, когато видях една обикновена будка - продаваха се връзки за обувки, стелки, че даже и ядки някакви. До будката имаше сергия със стари книги - отидох да ги разгледам, за да се разсея. И тогава видях Бележката над книгите!

Какво да кажа - стана ми мило, ведро, почувствах, че Светът е добър заради такива Бележки и че даже със зъболекарите нещата ще минат добре!::)

Надникнах в будката -"Книжка ли си харесахте - вземете я "- попита ме продавачът с усмивка - такъв един слабоват, гологлав и с очилца.

- Не, аз членувам в групата "Какво четеш" и ако може да снимам Бележката - искам да я споделя с приятели!

- Аааа, бележката - да - те и от радиото искаха да им гостувам, но се притеснявам. - Човекът се усмихваше толкова слънчево...

- Идва ми трамвая, закъснявам за зъболекар, но ще се върна и ще си купя - имате хубави книги! - в скороговорка казах аз, защото наистина трамваят беше на спирката. Как пък поне не го попитах за името...

Та, приятели, ако имате път към кръстовището между Бул."Дондуков" и Бул." Васил Левски", след кръстовището, на самия "Дондуков" на спирката на трамвая от дясната страна - в посока театър "София" - купете си някоя книга - човекът едва ли печели много от връзки за обувки, но Бележката ми направи деня!:) Аз също ще отида пак!"

Под поста ѝ коментарите са изпълнени с позитивизъм. Коментиращите са възхитени от скромния жест, който дава възможност на желаещите да изпитат радостта от прочитане на хубава книга. Дори и ако в момента нямат нужната сума.

Можем само да похвалим инициативата на господина и да си пожелаем всеки от нас да има желанието да помогне на останалите с нещо малко, но от сърце.