Без болка, без мъки, без сълзи,
раздялата не носи свобода.
И мисля си че не умирам,
и мисля си че не умирам,
и мисля си че не умирам...

Тези стихове изпя Стефан Данаилов в незабравимата песен "Без сълзи" по текст на Любомир Левчев. Раздялата с любимия на поколения българи актьор обаче дойде, днес. Прощаваме се с него от 11 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".

Ламбо ни напусна на 76 години след дълго боледуване. Повече от месец той беше в Интензивното отделение на Военномедицинска академия, където на два пъти бе поставен в медикаментозна кома и на командно дишане заради събрала се вода в белите му дробове.

Въпреки усилията на лекарите и надеждата на милионите му почитатели, че всенародният любимец ще преодолее и това тежко премеждие, Ламбо си отиде. Новината дойде рано сутринта в сряда и заля медиите и социалните мрежи със съболезнования.

А последните месеци бяха наистина тежки за Данаилов. През лятото той се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а на 9 октомври беше приет във ВМА заради белодробните си проблеми. През 2018 г. той разкри, че страда от Паркинсон, а 4 години по-рано пребори тежко онкологично заболяване.

Данаилов е любимец на няколко поколения и една от най-истинските и големи звезди в българското кино. Той има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, шест пъти избиран за народен представител, министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

Обичан от публиката си, обожаван от студентите си и много уважаван дори и от политическите си врагове, Ламбо не веднъж е казвал, че не смята себе си за политик.

"При мен везните винаги са клонели към изкуството. Това е нещото, което мога да върша. Винаги съм смятал, че властта е голям порок", споделя Мастера и обяснява, че като депутат никой не му е ръкопляскал така, както след спектакъл.

Той остава запленен от сцената до последно. Въпреки сериозните си здравословни проблеми и след 15-годишно отсъствие, миналия сезон се завърна в Народния театър със спектакъла "Актрисата", който успя да изиграе няколко пъти, а аплодисмените не спираха невиждано дълго след края. Преди няколко седмици на кино екраните тръгна и филмът на Ники Илиев “Завръщане”, в който се оказа последната роля на Мастера.

В заключение нека цитираме думите му: "Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам. Можех да се проваля, а можеше и да съм нещо повече. С ръка на сърцето признавам, че за нищо случило се в живота ми не съжалявам…"

Последен поклон пред огромния талант! Светла ти памет, Ламбо!