Причината, поради която двама млади родители (майката на 24, бащата на 28), при това българи, зарязаха бебето си пред блок в столичния кв. "Люлин" не е липса на възможности и средства, а мрънкане и тормоз от страна на родителите на младата майка, че детето плаче.

Това обяви социалният министър Бисер Петков, който даде повече подробности за причините, довели до този гнусен акт – да оставиш 6-месечното си плачещо бебе в студа и да му закачиш бележка с послание: "Да се даде на социалните. Успех!"

Изоставено бебе в София – в кошче и с бележка: Да се даде на социалните. Успех!

Преди да го захвърлят на улицата, около 17:00 часа вчера, бащата на детето посетил Дирекция "Социално подпомагане" в "Люлин" с желание да го остави.

Именно там споменал, че съпругата му е била подложена на тормоз от близкия си роднински кръг, а самият той не може да се справи с малкия си син.

"Бащата обаче е напуснал дирекцията преди да дойде нейният директор и да започне разговор по същество. Явно е имало колебание", поясни днес Петков.

В крайна сметка, към 22 часа снощи, детето е оставено пред дома на дядото по майчина линия. Реакцията на социалните служби е била незабавна. Мобилният екип на ДСП "Оборище" пристига на мястото, детето е настанено в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски" и вече е в добро състояние.

"Случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето. Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно. Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето", посочи той.

Министър Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да се намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.

Социалните сега възнамеряват да работят с родителите на изоставеното момченце, както и с разширения семеен кръг, за да могат те отново да поемат грижата за детето.

Задържаха родителите на изоставеното в "Люлин" бебе. Детето – българче!

Стълбите на блака, където бебето е било изоставено. Снимка: БГНЕС