Пореден случай на домашно насилие. Баща ударил шамар, обиждал и псувал 4-годишния си син. Инцидентът е станал вчера в разградското село Беловец.

Около 22:00 ч. е бил получен сигнал в полицията, че 34-годишният "Татко на годината" ударил шамар на невръстния си син.

На всичко това станал свидетел 48-годишен съселянин, който се обадил на униформените и отвел детето в къщата на баба му, съобщават от ОДМВР-Разград.

Бащата бил задържан за 24 часа в ареста, а срещу него е образувано досъдебно производство.

Все още ли няма нужда от Стратегия за защита на детето?

Щели да дойдат едни лоши лелички от Норвегия и да вземат българските деца от техните български родители, за да ги дадет на... гейове. Това е всеобщата истерия, която вече месеци продължава да тревожи майки и бащи в цялата страна.

Многократно от социалното министерство увериха - подобен документ няма и няма да има. Защо? Защото когато се появи идеята за неговото създаване, се появи и една вълна от дезинформация, която продължава да циркулира в социалните мрежи.

Не, скъпи родители. Лошите лелички от Норвегия няма да ви вземат децата, защото сте им се скарали на детската площадка. Не, скъпи родители, институциите няма да изземат функциите ви, ако ги изпълнявате както трябва.

Институциите ще се намесят, ако тормозите детето си системно. Ще се намесят, ако то ходи насинено на детска градина. Ако не ходи на училище. Ако няма какво да яде, докато вие си купувате цигари.

Спомням си, в началото на протестите едни родители излязоха и заявиха, че са крайно озадачени от някои писания в подготвяния документ. Детето имало право да ходи на училище. Не, нямало право, то било негово задължение, изтъкнаха тогава организаторите на протеста. Това несъмнено е факт. Задължение на детето е да посещава училище, но е задължение и на родителя да не отнемат това негово право.

За какво става въпрос ли?

Става въпрос за ромската общност. За малцинствените групи, в които образованието не е ценност и семействата в тези малцинствени групи, които спират децата си от училище, независимо от техните желания. Образованието преди всичко е право, скъпи родители и нищо в този документ не го оспорваше.

От какво се притеснихте?

Че анонимни граждани ще подадат сигнал срещу вас, ако видят и най-малкия обезпокоителен знак, че не се грижите за детето си? Да, но защо това е лошо? Защото, попитахте вие, какви ще са тези тайни агенти и доносници, които искат да ни отнемат децата и с какви компетенции ще бъдат? И ще бъдете прави да попитате. Но компетенциите не бива да са техни.

Работа на органите е да изградят работещ документ (сиреч Стратегията), в който всичко това да е регулирано. Институциите са онези, които трябва да проверят сигнала. Институциите са онези с компетенциите и те трябва да преценят има ли или няма причина детето да бъде изведено от семейната среда.

То ще остане при вас, мили родители, ако вие се грижите добре за него. Защото е негово право като дете да получава грижи. Това пък е вашето задължение. И ако вие не спазвате това свое задължение, някак си, мисля, логично е да има и последствия.

От Национална стратегия за детето има нужда, скъпи родители. И този случай от Разградско го показва нагледно. Защото един съсед, съгражданин и като цяло човек с будна и чиста съвест вижда нередност - побойд и обиди над 4-годишно и смята, че е редно някой да реагира.

Какво лошо има в това?