Съхраняването на българския фолклор е изключително важно за родната ни идентичност. Затова и редица инициативи в страната се стремят да мотивират младите, да запалят у тях искрата и любовта към българското и да съхранят обичаите и традициите ни за идните поколения.

Така през 2013 година се появява проектът "Баби под наем". Всичко започва от едно младо момиче от Габрово, което участва в конкурса "Моите идеи за България". Идеята й е деца без баби на село да получат възможността да поживеят известно време извън шума на големия град и да се насладят на селската идилия.

Общината харесва предложението на момичето и стартира пилотно проекта "Приеми ме на село". Първото приемно село е Новаковци, а в него в пет семейства живеят 12 "внучета назаем".

И така една кауза започва да се бори с демографската криза и обезлюдяването на българските села. През 2015 г. обхватът на проекта излиза извън пределите на Габрово.

По време на едномесечния си престой на село младежите се занимават със земеделие, житовтновъдство, помагат и в домакинската работа на своите "приемни баба и дядо".

Дейностите им са разделени в три направления. Първото е кулинарното наследство. Целта е девойките да се научат да приготвят традиционни български ястия и то направени с пресни продукти, отгледани в селската градина.

Второто направление е фолклорът. На село се правят възстановки на обичаи – на Благовещение, Еньовден, Пеперуда. Ако в селото има певчевски групи, младежите се включват и в тях. Задължително се провеждат и уроци по народни танци.

Творческите занаяти също са включени в едноседмичните занимания, като те зависят най-вече от дейностите в селото, в което са настанени участващите в проекта.

Никол Бонева и Теодора Евтимова от 11-и клас на Априловската гимназия в Габрово са прекарали седмица в село Съботковци при баба Таня и баба Ели.

"И двете за първи път бяхме на село, бабите ни показаха как да готвим, правихме лютеница, компоти... За първи път видяхме домашните животни. Показаха ни как се живее, видяхме, че не е толкова скучно, разбрахме, че на село няма празен ден, няма ден, в който да седиш и да се чудиш какво да правиш – винаги има какво да се работи", разказа пред "Монитор" Никол.