България се прости с Милчо Левиев. Световноизвестният композитор почина в Солун, две седмици преди да навърши 82 години.

Близки и приятели го изпратиха в последния му път днес в столичната зала "България".

Сред дошлите на поклонението бяха Ицхак Финци, Теодосий Спасов, проф. Васил Казанджиев, българският Франк Синатра - Васил Петров, Стоян Янкулов – Стунджи и много други.

"Семейството на Милчо ме помоли да говоря за него от името на Пловдив и пловдивчани. Той изпитваше към града си особена привързаност. Макар и гениален космополит, винаги казваше за себе си: "аз съм филибелия". Когато той замина за САЩ и тази вест се разнесе из града, един от неговите приятели каза: "Стой там, бате Милчо, да учиш янките на джаз", каза на поклонението Петър Стоянов - президент на България в периода 1997-2002 г.

"България тепърва ще осъзнава какво е загубила, защото Милчо Левиев е от не многото български творци, който можеше да каже, аз съм пловдивчанин и филебелия, аз съм българин и космополит. Милчо беше освен всичко друго и невероятен ерудит с невероятно чувство за хумор", допълни още Стоянов.

"Той някак си ни даде възможност да осъзнаем, че всеки от нас може, стига да иска достатъчно много и достатъчно да настоява в това. Той ни показа, че всичко е възможно, че човек може да бъде гражданин на света. А той беше именно такъв. Има празнини, които не могат да бъдат запълнени и той остава точно такава. Ние нямаме друг такъв музикант", каза на поклонението китаристът Иван Лечев, цитиран от БГНЕС.

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив. Носител е на множество награди, композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент) и преподавател по класическа и джаз музика. “Доктор Хонорис Кауза”, Нов български университет, 1998. Богатата биография на маестро Левиев е белязана с успешни творчески изяви както в джаза, така и класическата музика.

Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

Носител на орден “Стара планина” (1997), най-високото държавно отличие.

Носител на награда "Кирил и Методий" – I степен (2008)

Носител на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и “Доктор Хонорис Кауза” на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив, България, 1995.

Преподавател във факултета по джаз музика в University of Southern California, Лос Анджелис от 1988 – 1998.

Преподавател в музикално училище GROVE, Los Angeles, от 1974 до 1992.

Музикален директор на джаз клуб “Come back Inn” във Венис, Калифорния от 1981 до 1990.

Носител на награда “Dramalogue” USA през 1987 за най-добър музикален директор.

Автор на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на Дейв Брубек), присъстващ в отличения с награда “Грамми” през 1982 албум на Ал Джароу “Breakin’ Away”.

Отиде си големият Милчо Левиев! Светът загуби талантлив творец

Номинация за награда “Грамми” за най-добър вокален аранжимент на композицията на Чарли Паркър, записана от Манхатън Трансфър за албума “Mecca For Moderns” от 1981.

Един от лидерите на джаз/класическия квартет Фрий Флайт, носител на наградата на Los Angeles Times за най-добро комбо на 1982.

Автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Беверли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, Симфочничния оркестър на българското радио и други. Аранжор в Hessicher Rundfunk в периода от 1970 до 1971.

Музикален ръководител на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966.

Композирал музика за множество български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968.

Носител на наградата на критиката от джаз фестивала в Монтрьо през 1967.

Лидер и пианист в джаз-квартета Фокус’65 от 1965 до 1970.

Музикален ръководител и щатен композитор в Държавния драматичен театър в Пловдив, както и преподавател по камерна музика в Държавното музикално училище в Пловдив (1960-1962). През 1959 е удостоен с втора награда на Международния младежки конкурс за композиция във Виена, Австрия.

Пълнометражни филми за Милчо Левиев:

„ЖИВОТ В 33/16“, игрално-документален филм, филмово студио, ВРЕМЕ, 1992.
„SILENT MOVIE / MILCHO LEVIEV“, игрално-документален филм, АРС СТУДИОС, София

Филмова музика:

1999 – 2000 “Писмо до Америка” (международна продукция – България / Холандия / Унгария)

1992 “Chickpeas” (САЩ), режисьор и продуцент Нигол Безджян

1963 – 1969 (филми, продуцирани от български студиа):

“Мъже”, “Малки тайни”, “Есенно слънце”, “Понеделник сутрин” (показан на L.A. Film Expo в Лос Анджелис след като бил забранен от комунистическия режим в продължениe на 25 години), “Опасен полет”, “Горещо пладне”, “Отклонение” (първа награда на Международния филмов фестивал в Москва), “Иконостасът” (показан в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк). Множество анимационни и документални филми.

„Един снимачен ден”, Българско кинематографично студио,, София 1968
„НЯМА НИЩО ПО-ХУБАВО ОТ ЛОШОТО ВРЕМЕ“ (с допълнителна музика от Борис Карадимчев), Българско кинематографично студио, София, 1970.

Сатиричен сериал “Фокус”.

Музика за телевизионни продукции: 1973 “Doctor’s Hospital”, сериал, в тандем с Дон Елис, Universal 1962 – 1968

Множество български документални и късометражни филми.

Милчо Левиев е носител на титлата "Почетен гражданин на Пловдив".

Дълбок поклон!