Отпускарският месец август настъпи! Част от българите вече си откраднаха по някой и друг ден отпуск, но за повечето почивните дни предстоят. Дали обаче сме на работа или на почивка, прогнозата за времето винаги ни вълнува. 

Този август ще започне със слънце и температури от 27 до 33 градуса.
На 07 и 08 ще превалява в крайните северни райони, а на 11 и 12 август ще превали и по Черноморското крайбрежие.

От 13 до 17 август ще има повече слънце и топло време. Дневните температури ще достигат 28 - 34 градуса.
Захлаждане и краткотрайни валежи придружени от гръмотевици се очаква в периода от 18 до 22 август. През третата деседневка от месеца се очакват повече валеж.

От 29 до 31 август се очакват валежи, със захлаждане. Само южното ни Черноморско крайбрежие ще бъде недосегаемо за дъждовете.

През август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващия антициклонален тип време. Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Тогава обикновено се развива мощна купесто-дъждовна облачност и падат краткотрайни, но интензивни валежи придружени от гръмотевични бури. Понякога са възможни локални наводнения и градушки. Захлажданията са по-изразени в края на месеца, когато и температурите се понижават по-чувствително.

Макар и рядко нощните температурите се понижават до 5, 8 градуса. Най-студено през август е било в Трън 0 градуса, Самоков 1 градус, Смолян 2, Казанлък и Панагюрище 3, Пазарджик и Кнежа 4. В София на 29 август 1981 година са измерени 3,5 градуса, в Пловдив на 24 август са отчетени 5,6, а в Плевен пак на 24-ти 7,2 градуса през 1907 градуса. Тези ниски температури ни припомнят, че лятото не е вечно и скоро идва есента.

През този месец има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година. Най-високите температури са отчетени в Чирпан 45 градуса, в Сандански 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов 43, и др. В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерeна на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са отчетени 41 градуса, а в Плевен на 12 август пак 1922 година: 43 градуса.

 

Геомагнитна прогноза

Не се очакват изригвания

Слънчевата активност ще бъде ниска през следващия месец. През повечето дни от август земното магнитно поле ще бъде спокойно, като не се очакват магнитни бури по посока на Земята. Все пак повишаване на геомагнитната активност до умерени нива се очаква през периода 19-20 август. Но дори и тогава вероятността за магнитни бури е много малка.

Народна метеорология

Сух месец, сухи бъчви

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.
За август народната метеорология гласи:

Сух август - сухи бъчви, дъждовен август - пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.