Предизвикалият скандал по време на Софийския маратон Боян Вачев излезе от анонимност и изпрати до медиите позицията си за неприятния инцидент с негово участие.

Както е известно, той събори на старта сръбкинята Оливера Йевтич, която не успя да финишира на дисциплината 10 км.

А самата Йевтич е участничка на шест олимпийски игри и бе сред големите фаворитки за победата в бягането.

След като пострада, сръбкинята сподели, че не вярва грубото изблъскване да е дело на нейни конкурентки.

Ето какво написа по повод грозната случка самият Вачев. Публикуваме неговото мнение без редакторска намеса.

"Уважаеми представители на медиите,

Тъй замесихте името ми в множество хипотези за преднамерено нападение над състезател, искам да използвам правото си на отговор като подчертая, че сблъсъкът не е бил умишлен и не съм имал користни цели. Не познавам лично пострадалата Оливера Йевтич и желая да използвам високата Ви трибуна, за да поднеса искрените си извинения към нея и близките за причинената травма, която в крайна сметка я е възпрепятствала да вземе пълноценно участие в мероприятието.

Обществените съмнения, че съм бил финансово мотивиран от трето лице са напълно неверни и дълбоко ме засегнаха, а четейки безбройните послания отправени към мен в социалната мрежа не смятам, че съм заслужил цялата тази дигитална инквизиция. Много съжалявам за злощастната ситуация и моля всеки разгневен от кадрите за миг да се постави на мое място и да разбере, че адреналинът беше много висок, като в комбинация с метеорологичните условия и липсата на професионален опит не беше трудно да изиграе съществена роля в некоординираните ми действия при старта, довели до инцидента, за чиито мащаби разбрах дълго след като се случи. Надявам се за в бъдеще уважаемата организация на Маратон София да съобрази разликата в уменията на аматьори и професионалисти, разделяйки ги и давайки стартово предимство на по-слабите. Желая бързо възстановяване сръбската лекоатлетка Йевтич и безпроблемни състезания за в бъдеще на всички".

Вижте и сблъсъкът Вечев – Йевтич!

Сръбската атлетка пък разказа пред местното издание на "Ало", че е мислела, че ще умре.

"Не ми се мисли как можеше да завърши всичко. Този мъж можеше да ме убие! Ако бях ударила директно главата си на паветата, това със сигурност щеше да сложи край на живота ми. Извадих късмет, че до мен имаше мъж и си паднах на бедрото. В онзи момент започнаха да крещя: "Главата ме боли, главата ме боли". Честно казано, мислех си, че това са последните ми думи. Медицинският екип бързо стигна до мен и ми оказа първа медицинска помощ", казва тя.

Оливера Йевтич е убедена, че мъжът я атакувал умишлено: "Видях видеото как минава през останалите, той атакуваше мен. Почувствах животински инстинкт в момента, в който ме изблъска. Човекът може би тежеше повече от 100 кг. Просто искам да знам причината да ме атакува толкова грубо, сякаш е целял да ме нарани. В крайна сметка съм добре, нямам счупвания, но главата ми все още бучи".

"Питам се дали съм сторила нещо нередно в живота си. Не знам дали има някакъв интерес към мен, но съм сигурна, че се е упражнявал как точно да ме атакува... Християнско е да се прощава, затова бил приела извинението му, но искам да знам истинската причина за грубото му действие", казва още тя пред "Ало".

А преди минути стана ясно - Боян Вачев е задържан в столичното Първо районно управление. Вероятно ще бъде обвинен за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство.