Детската градина ще стане задължителна и за 4-годишните от 2023 г. До началото на учебната 2023/2024 г. пък общините се задължават да създадат условия за осъществяване на предучилищното образование. Това решиха депутатите окончателно с промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

Предучилищното образование ще се осъществява предимно в детските градини, но и в училщата, които могат да приемат повече деца. 4-годишните ще могат обаче да ползват базата на училището, за да се обучават, само ако в населеното място няма детска градина. При епидемична обстановка обучението пък ще може да преминава онлайн, но родителите също ще трябва да участват в него.

Онлайн обучение по време на пандемията тази година не се въвело за децата в детските градини, защото от министерството не искали да ги държат пред екраните, разказа пред депутатите образователният министър Красимир Вълчев.

Искаме децата да имат придобиване на компетентности, но от друга страна искаме да ограничим употребата на устройства и екрани при децата в ранна възраст. Наистина водим дебат относно ползването на устройства, защото ако тук става въпрос за половин час, то има изследвания, които показват, че децата прекарват над 4 часа на ден с устройствата. А това води до негативно, да не кажа пагубно въздействие, върху интелектуалното развитие на децата. По-скоро трябва да призовем родителите да ограничат достъпа на децата до тези устройства, каза Вълчев.

ВМРО пък ще предложи в бюджета за догодина да се запише, че детските градини са безплатни, а държавата да поеме издържката, стана ясно от изказване на депутата от ВМРО Юлиан Ангелов.

Електронно обучение се въвежда и за учениците, когато заради извънредни обстоятелства не се изисква присъствено обучение. Дава се и възможност на иновативните училища да провеждат присъствени часове на учениците от 5-и до 12-и клас, но да провеждат до 20% от тях онлайн. По желание на ученика или родителя детето ще може да си остава вкъщи и да се обучава онлайн до 30 дни. Това обаче ще става след заповед на директора и по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ. До 30 дни учениците ще могат да се обучават онлайн и когато има обявена извънредна обстановка, но образователният процес в училището не е преустановен. Условията това да стане са детето да има медицински документ, че присъствието му в училището застрашава неговият живот и здраве, или на хората, с които живее.

В случаите, когато училището обаче не може да осигури дистанционно провеждане на часовете, то това ще може да се организира от друго училище, което предлага такова обучение или организира дистанционна форма на обучение, решиха още депутатите.

Държавата ще подпомага заплащането на таксите за храненето в детските градини. Издръжката обаче няма да може да надвишава средния месечен размер, определен за издръжка на дете от министъра на образованието. Държавата ще компенсира и разходите на родителите за отглеждане и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в детските и предучилищните групи.

Предложението министърът на образованието и районните управления по образованите да могат да осъществяват контрол върху настоятелствата срещна отпор, както и идеята настоятелствата да могат да разходват приходите от имуществото си, влючително и земеделски земи, само дейнсти в полза на училищата и детските градини. Първи срещу тях скочи депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов с мотива, че настоятелствата имат задължение всяка година да правят отчети. Същото обясни и независимият Спас Панчев и дори подчерта, че за тази цел ще се наложи да има звено в образователното министерство, което да се занимава само с това.

Приходите от земеделските земи, например, не влизат в бюджетите на училищата, каза обаче просветният министър Красимир Вълчев.

Ще ви дам пример - бившият кмет на селото, бившият директор и още хора, свързани с училището, могат да направят така, че средствата да не постъпват в бюджета, каза Вълчев. И подчерта, че в момента над 2000 настоятелства разполагат с недвижими имоти в особено големи размери, пише "24 часа".

Този текст е свързан със съществен проблем. Той засяга онази собственост, която беше реституирана през последните 30 г. на българските училища, натрупана от нашите предци в последните столетия. Народното събрание преди 10 месеца прие мораториум за придобиването на училищни земи по силата на давност именно от училищните настоятелства, каза пък депутатът от ВМРО доц. Милен Михов. Коментира, че идеята за контрол на средствата е добра и трябва да се подкрепи.

И така в крайна сметка предложението бе прието.