Нестандартно предложение на малка русенска фирма вкара в див дебат представители на бизнеса у нас. Днес, половин година по-късно резултатите са налице.

През юли Петър Петев решава служителите му в офисите в Русе и Бургас да почиват с един ден повече през седмицата. Тогава обаче все още не е ясно какви точно ще бъдат резултатите.

Идеята за 4-дневна работна седмица обаче предизвика бурни дебати - колко часа на седмица трябва да се трудим и до какви последствия за бизнеса ще доведе “своеволието”.

“Спокойно можем да отчетем експеримента като успешен, тъй като нито работата изостава, а всъщност и атмосферата в офиса е невероятна”, обяснява Петър Петев пред Нова телевизия.

И дори не намира недостатъци в този модел на работа, защото колегите му сами си правят графика за почивките.

„Имаме постоянно присъствие в офиса, но пък хората се редуват. Понякога сливат петък с понеделника от едната и от другата седмица и им стават дори четири почивни дни”, обяснява още бизнесменът.

Въпреки по-малкото работни дни заплатите на служителите във фирмата не са намалени. Отпуските -също, а бонусите са се увеличили.

„Имаме система, по която възнаграждаваме експертите по повод на конкретна работа, конкретно меропроиятие, което така се е случило с по-голям интензитет на натоварването, така че нищо не се е променило”, обяснява директорът на фирмата.

Служителите в офиса вече дори и не могат да си помислят, че ще се върнат на стандартната седмица.