Живот без самоличност. От четири години жена от Бургас се опитва да стане българска гражданка. Родената в Армения Анаид Меликян се отказала от гражданството си там, за да получи български паспорт, но вече девет месеца няма отговор от държавните институции. Няма и документи.

Жената живее в морския град от 25 години. Детето й е родено у нас, а самата тя е заемала длъжности в държавни фирми. Преди четири години решила да стане гражданин на Република България. На 12 ноември 2015 г. подава документите си. В края на миналата година получава известие, че е одобрена.

Оказва се обаче, че между България и Армения няма споразумение за двойно гражданство и затова Анаид трябва да се откаже от арменското си гражданство. И тя го прави. Шест месеца по-късно получава и официалното удостоверение за отказа. От посолството й взимат паспорта.

След предаването му започнали проблемите на Анаид, тъй като в началото на февруари тази година подала документи в Президенството за българско гражданство, но до момента отговор няма.

Нова тв потърси за коментар Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Оттам дават следния отговор:

"Във втората половина на м. март т. г. министърът на правосъдието е направил предложение до вицепрезидента за издаване на указ за българско гражданство. Предложенията се разглеждат от Комисията по българско гражданство по реда на тяхното постъпване. В Комисията по българско гражданство не е получен сигнал по казуса. Предстои в най-кратък срок подписване на указ от вицепрезидента Илияна Йотова, в който фигурира и г-жа Меликян. След подписването указът се изпраща за преподписване и изпълнение от министъра на правосъдието".