Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 22 май.

Виктор Юго – „Да бъдеш добър не е трудно, трудно е да бъдеш справедлив.”

На 22 май отбелязваме 135 години от смъртта на френския поет, писател, драматург, романист, художник и общественик Виктòр-Марѝ Югò

Юго е считан за един от най-известните и важни френски писатели, дали отражение, както върху литературния, така и върху политическия живот на страната. Той заема видно място в историята на френската литература през 19 век, в жанрове и сфери с изключително разнообразие.

Едни от най-известните му творби са „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“. Освен литературни изяви, той има и политически речи в Камарата на лордовете, в Учредителното събрание и Законодателното събрание, по въпроси, засягащи например смъртното наказание.

Виктор Юго допринася значително за обновяване на поезията и театъра и е обект на възхищение от съвременниците си, но също така е оспорван от някои автори. По време на Втората империя Юго живее в изгнание в продължение на двадесет години и е сред политическите емигранти, които отхвърлят амнистията и отказват да се завърнат.

Предимно благодарение на моралните и политически избори, които прави през втората половина от живота си, той става популярна емблематична фигура на Третата република и при смъртта си е удостоен с национално погребение. Останките му се намират в Пантеона в Париж.

Ето и няколко негови прекрасни цитата:

„Вие съзерцавате звездите по две причини – защото светят и защото са недостижими. Но до вас има едно много по-нежно сияние и една много по-дълбока тайна – жената.”

„Безделието е щастие за децата и нещастие за възрастните.”

„Много по-точно можем да съдим за един човек по мечтите му, отколкото по мислите му.”

„Мързелът е майка, която има един син – кражбата, и една дъщеря – гладът.”

„Всеки човек има три характера: този, който му приписват; този, който сам си приписва, и този, който в действителност има.”

„Мислите са работа на ума, а мечтите са неговото сладострастие.”

„Добротата е слънцето във вътрешния свят на човека.”

„Съдбата никога не отваря една врата, без в същото време да е захлопнала друга.”

„ Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.”

”Оставете мислите да узреят, но не и да презреят. Презрелите плодове не отиват на пазара.”

„Майчините ръце са направени от нежност и децата спят спокойно на тях.”

„Най-голямото щастие в живота е убеждението, че сме обичани.”

„Победата над страха ни дава сили.”

„Този, който отваря училище, затваря затвор.”

„Да обичаш друг човек е да видиш лицето на Бог.”

„Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човек.”

 Братя Райт патентоват първата „летяща машини“

Братя Райт – Орвил и Уилбър, са американски пионери в авиацията. Те били велосипедни механици. На 17 декември 1903 г. те извършват първия в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха.

Изпитанието е извършено с моторен летателен апарат „Флайер I“, който, пилотиран от Орвил, се задържа във въздуха 12 секунди и изминава разстоянието от 37 метра. На следващия ден Уилбър прави второ изпитание, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра.

През 1905 г. изминават разстоянието от 39 km за 38 минути и 3 секунди, а на 22 май 1906 г. братя Райт получават патент за своето изобретение.

През 1909 г. създават компанията „Райт“, която се занимава с производство на летателни апарати и обучение на пилоти. Братя Райт са сред най-значимите личности на 20 век, допринесли изключително много за развитието на авиацията.

Най-силното земетресение в света

Земетресенията в Чили не са рядкост. Именно там е било и най-силното земетресение в света. На 22 май 1960 г. във Валдивия, Чили, е измерен най-голям магнитуд - 9,5 по скалата на Рихтер, което се равнява на масивна мощ от 178 гигатона.

Тази мощ може да се сравни с избухването на 1000 атомни бомби по едно и също време. Земетресението е усетено чак в Хаваите, на 700 километра от епицентъра. Жертвите са около 6000 души, най-вече поради образуваните цунами, а щетите са за над 1 милиард долара.

Пернишкото земетресение  през 2012 година

Пернишкото земетресение е поредица от сеизмични трусове, които започват на 22 май 2012 г. в 03:00 часа. Първият и най-силен трус е с епицентър на границата на землищата на селата Мещица и Витановци, на 5 km северозападно от центъра на град Перник. Началните информации са за земетресение с магнитуд 5,8 – 6,0, но по-късно тези стойности са коригирани на 5,6.

Интензивността на земетресението се оценява на VI степен по модифицираната скала на Меркали, а върховото ускорение на почвата на 0,1783g. След първия трус хората в София и Перник излизат по улиците. В Перник една част от хората се опитват да избягат от града с автомобилите си.

Международен ден за биологично разнообразие

На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. Той е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа.

Конвенцията за биологичното разнообразие e отворена за подписване на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и влиза в сила от 29.12.1993 г.  Тогава е решено 29 декември да бъде Международен ден на биологичното разнообразие . През декември 2000 г. Общото събрание на ООН гласува промяна на датата и за отбелязване на  Международния ден на биологичното разнообразие се обявява 22 май.

Това е денят, на който през 1992 г. ООН приема текста на Конвенцията за биологичното разнообразие. България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли 1996 г. е равноправен член. Страните по Конвенцията работят за значително намаляване на загубата на биоразнообразие в глобален, национален и регионален мащаб, включващо и борбата с бедността и подобряване на условията за съществуване на всички форми на живот на Земята.



Рожден ден празнуват днес:

Днес празнува рожден ден британският топ модел Наоми Кембъл, която има юбилей, навършва 50 години.

Тя е на подиума е от 15-годишна възраст. Учи в Лондонската академия за сценични изкуства и е първата жена от ямайски произход, която се появява на корицата на френското и английското списание „ВОГ“. През 1991 г. списание „People“ я обявява за една от 50-те най-красиви жени на света.

Рожден ден днес има и известният сръбски професионален тенесист Новак Джокович.