Оставката или предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият разумен ход, за да бъде запазен авторитетът на БНР. Това напомниха 102-ма журналисти от обществената медия в ново писмо до СЕМ.

Тази седмица медийният съвет трябва да вземе решение по казуса с кризата в БНР. Дата на заседанието обаче все още не е насрочена.

В писмото се коментира и възникналото напрежение сред гилдията в радиото в дните след отстраняването на водещата Силвия Великова от ефир и безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември за "профилактика", за която после се оказа, че няма никакви технически причини.

"Досега не сме си позволявали да говорим от името на БНР и под позициите ни стоят имената ни. Дълбоко сме възмутени от чутото по време на срещата Ви с представители на два от синдикатите в БНР, че работещите в "Хоризонт" са "една шепа хора" с високи заплати“, които се занимават само с това да сменят генералните директори, които не са им удобни", коментират те.

"В радиото има напрежение, а това пречи на работата ни. Надяваме се, че СЕМ ще реши как и кой да поеме отговорността за спирането на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са правомощията да определите допустимо ли е да се оказва натиск върху радиото и кой позволява това", посочват журналистите.

На 27 септември СЕМ поиска официално оставката на генералния директор и му отпусна срок до 4 октомври, за да я подаде по своя воля. Костов обаче отказва да си тръгне доброволно. Затова следва медийният съвет да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата му.

88 дни стигат: Костов да сдаде БНР! Ако не е доброволно, тогава ще е законно

По повод призивите генералният директор да получи 100 дни право на спокойствие журналистите от радиото коментират, че "от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат. Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия".

Честитки от СЕМ за БНР: Две глоби – едната за 7 хил., другата за 20 бона