"Реалистично е учениците, които ще полагат матури, както и тези в специализираните училища, които трябва да направят практиките си, да могат да се върнат в училище", заяви още той. Това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Велницслав Мутафчийски. 

Генералът избухна: Носят маските като лигавници

„Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити сме предложили 29 май и 1 юни. След обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат най-вероятно през юни”. Това обяви по-рано през деня министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Учениците от 7 и 12 клас са с приоритетно значение. За тях е важно да завършат, защото трябва да кандидатстват после. За другите искам до 7-ми или 10-и май да ми дадете вариант – ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че няма да се режат пари в образованието.

„Много са ми интересни всички, които казват да пуснем децата и младите да се разхождат и да се заразят. Явно си представят, че тези хора в мегаполиса София и другите големи градове се прибират в изолирани стаички и в тези апартаменти няма възрастни хора. Звучи нелепо. Училищата са места, където се събират много хора, на малко място. Като ще отваряме училищата, да отворим и други места, където се събират много хора". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в студиото на NOVA.

„Говорим само за парковете, където може да се спазва дистанция. В момента, ако пуснем децата на училище, това означава все едно да излезем всички навън", категоричен бе той. И допълни: „Ако отворим училищата, защо да не отворим и заведенията за хранене?".

„Единствено лекарите няма как да се скрият вкъщи и да спрат да работят. Те добре знаят как да се предпазват. От друга страна обаче COVID-19 е доста прилепчив и колкото и да се пазим е факт, че в световен мащаб има стотици хиляди заразени лекари“, заяви още председателят на Българския лекарски съюз (БЛС).

„Колегите са в среда, в която са изключително застрашени. Няма възможност във всеки кабинет да се работи със скафандър. Свързвайки тези неща виждаме, че има опасност всеки един лекар да бъде заразен с коронавирус“, каза още той.

По думите му в момента всички работещи лекари са притеснени от настоящата ситуация. „Грешно и невярно е да говорим, че те са безотговорни. По-скоро виждаме, че лекомислено към ситуацията се отнасят хората, които нямат пряк досег с вируса“, коментира Маджаров.

Според него всички ние трябва да се научим да спазваме правилата. „Трябва да се научим да живеем с COVID-19. Достатъчно сме притеснени и достатъчно спазваме правилата на работното си място. Обществото трябва обаче да свикне със социалната дистанция“, посочи Иван Маджаров.